Nadzor nad kemijskim tvrtkama na području Pekinga pokazao je da njih 70 posto ne ispunjava sigurnosne standarde za rukovanje opasnim tvarima, objavljeno je u petak na dan kad su se vatrogasci u nedalekoj luci Tianjin ponovno borili s nova četiri požara koja su izbila u blizini mjesta na kojem je prošlog tjedna u dvjema eksplozijama život izgubilo 114 osoba.

  • Među tvrtkama koje ne poštuju sigurnosne standarde je i ogranak najveće azijske rafinerije Sinopec Corp., prenose kineski mediji.

 

Nadzor na 124 lokacije u Pekingu na kojima su uskladištene opasne kemikalije otkrio je opasnosti u njih 85, objavila je državna novinska agencija Xinhua. Nakon obavljenog nadzora dvije su tvrtke zatvorene.

Inspekcije su provedene nakon što je u u dvjema snažnim eksplozijama 12. kolovoza u skladištu u luci Tianjan život izgubilo 114 osoba a više od 700 je ozlijeđeno dok su tisuće stanovnika evakirane iz unitšenih domova. U skladištu koje je razneseno bilo je uskladišteno 700 tona smrtonosne kemikalije natrijeva cijanida.

Inspekcije u Pekingu pokazale su među ostalim kako u tvrtkama ne znaju postupke gašenja požara nafte i kemikalija, a zaposlenici su zatečeni kako puše u blizini uskladištenih zapaljivih tvari.

Širom zemlje provest će se inspekcije, a vlasti su zatvorile više kemijskih tvrtki koje su u blizini naselja.

Komentiraj