EKSPLOZIJA KINESKE TVORNICE: Poginula jedna osoba

U eksploziji koja se u ponedjeljak navečer dogodila u tvornici kemikalija na istoku Kine jedna je osoba izgubila život, izvijestili su mjesni mediji, dva tjedna nakon orijaške eksplozije u Tianjinu u kojoj je dosad zabilježeno 158 mrtvih.

Nova eksplozija se dogodila u tvornici grupacije Diaokouxiang Binyuan Chemical Co., u Dongyingu, u pokrajini Shandongu, na istoku, piše internetska stranica povezana s mjesnim vlastima.

 

  • Požar koji je pratio eksploziju ugašen je nakon pet sati a policija je uhitila “čelnike tvornice”, dodaje mrežna stranica.

 

 

Na snimkama objavljenim na kineskim društvenim mrežama čija vjerodostojnost nije potvrđena, mogla se vidjeti golema ognjena kugla.

Požar koji je pratio eksploziju ugašen je nakon pet sati a policija je uhitila “čelnike tvornice”, dodaje mrežna stranica.

Nesreća se događa dva tjedna nakon katastrofe u Tianjinu od 12. kolovoza, gdje su u nizu velikih eksplozija, koje su počele u skladištu kemikalija, razoreni dio luke u tome gradu i obližnje stambene četvrti.

Razmjeri te nesreće potaknuli su opće zgražanje javnosti zbog nepoštovanja osnovnih sigurnosnih propisa i zabrinutost zbog širenja otrovnih tvari zrakom i vodom u Tianjinu.

Takvi izgredi nisu rijetki u Kini i svjedoče o nepoštovanju propisa industrijske sigurnosti i o čvrsto ukorijenjenoj korupciji.

U prvih šest mjeseci 2015. u Kini se dogodilo 139.000 industrijskih nesreća u kojima je poginulo 26.000 ljudi, što je više od 140 na dan, premda taj broj službeno pada 5,5 posto na godinu.

Komentiraj

PODIJELI
NACIONAL je već 20 godina najutjecajniji politički tjednik u Hrvatskoj.