EKSKLUZIVNO Kako se Sveta Stolica umiješala u kaptolski rat za crkvene milijune 

PAPA PRITISNUO BOZANIĆA zbog sumnjivih Kaptolskih poslova, na koje je po svemu sudeći upozorio donedavni nuncij D’Errico, što je izazvalo pravu dramu u Crkvenim krugovima koja je kulminirala uoči imenovanja Giuseppea Pinta za novog apostolskog nuncija

Sveta Stolica najizravnije se umiješala u kaptolski rat za crkvene milijune i izazvala dramatične potrese na Kaptolu. To su za Nacional potvrdila tri neovisna crkvena izvora. Sredinom proteklog tjedna Nacionalu se javio jedan svećenik koji je zamolio potpunu zaštitu identiteta tvrdeći da je Signatura, odnosno viši sud Svete Stolice, “naredila Josipu Bozaniću da smijeni prebendarskog dekana Miju Gabrića i da preispita poslovanje prebendara“.

Taj svećenik ispričao je za Nacional da je među prebendare uvedena prisilna uprava predvođena biskupom Mijom Gorskim i da se Bozanića u crkvenim krugovima već neko vrijeme uspoređuje s bivšim ljubljanskim nadbiskupom Francom Rodeom (kasnije i prefektom Kongregacije za ustanove posvećenog života), kompromitiranom financijskim skandalima. Isti izvor za Nacional je ispričao kako se procjenjuje da su prebendari moguće izgubili i više od dvadeset milijuna eura u nekoliko poslovnih transakcija.

Pročitajte članak u cijelosti na našem digitalnom izdanju.

Komentiraj

PREKOPIXSELL
IZVORBERISLAV JELINIĆ I DRAGO PILSEL
Podijeli objavu
Prethodni članakPoljoprivrednici pozvali Tolušića da se uključi u upravljanje Agrokorom i zaustavi uvoz
Sljedeći članakSlavni Fiat 500 ulazi u njujorški Muzej moderne umjetnosti
Berislav Jelinić je istraživački novinar sa više od dvadeset godina radnog iskustva u vodećim hrvatskim tiskanim i elektroničkim medijima. Diplomirani je kriminalist sa apsolviranim studijem novinarstva, te stečenim zvanjem EMBA nakon završene Cotrugli Business School. Radio je kao novinar i urednik u tjednicima Globus, Studio, Arena, Aktual, dnevnim novinama Jutarnji list, na OTV-u, te autorski surađivao na projektima emitiranim na HTV-u i TV Mreži, ali najveći dio profesionalnog angažmana aktivan je u Nacionalu. Početkom 2014. izdao je knjigu pod naslovom Zašto je ubijen Ivo Pukanić. Godinama je aktivan u nevladinom sektoru vezanom uz razvoj transparentnosti pravosuđa. Tijekom posljednjih pet godina aktivan je član Rotary kluba Zagreb Medvedgrad, gdje je odradio i jednogodišnji predsjednički mandat.