Nacional otkriva da je Milorad Pupovac odbio podržati Tomislava Karamarka jer sumnja da je upravo HDZ pokušao razbiti SDSS neposredno uoči parlamentarnih izbora o čemu visoki izvor iz te stranke kaže: ‘HDZ je podržavao razbijače jedinstva SDSS-a’

Nacional ekskluzivno doznaje da je potpredsjednik SDSS-a Milorad Pupovac odbio podržati Tomislava Karamarka za mandatara nove vlade, jer sumnja da je upravo HDZ pokušao razbiti SDSS neposredno uoči parlamentarnih izbora. Pupovac se s Karamarkom sastao službeno kao predstavnik svoje stranke.

“Njih dvojica samo su se družili uz kavu koju nisu popili zadnje četiri godine. Razgovarali su o pogledima SDSS-a na situaciju u Hrvatskoj poslije izbora, no SDSS tu ima jasan stav, bliži smo lijevoj koaliciji i opredijeljeni smo za podršku lijevoj koaliciji, samo se o tome moraju izjasniti i službena tijela stranke”, ispričao je za Nacional visoki izvor iz SDSS-a. Pupovac je novinarima u ponedjeljak u Saboru pak izjavio da nije točno da je na njega zbog podrške Karamarku srbijanski premijer Aleksandar Vučić ili bilo tko drugi radio pritisak, a rekao je i da ćeSDSS s drugim manjinskim zastupnicima dati podršku lijevoj koaliciji. To je potvrđeno i u Saboru, u kojem su predstavnici manjina izvijestili novinare da u formiranju parlamentarne većine i vlade podržavaju SDP-ovu koaliciju Hrvatska raste.

Vijest o tome da je Vučić tražio od Pupovca da podrži Karamarka objavio je prošloga tjedna tjednik Telegram na naslovnoj stranici kao glavnu vijest, uz koju se navodi da se Vučić uključio u neformalna lobiranja oko skupljanja potpisa saborskih zastupnika u korist Domoljubne koalicije predvođene HDZ-om. U tom kontekstu Telegram je objavio tvrdnje da Vučić traži od Pupovca da osigura da saborski zastupnici SDSS-a podrže HDZ.

To bi ojačalo pregovaračku poziciju Domoljubne koalicije s Mostom o sastavljanju nove vlade, odnosno pomogao bi koaliciji koju predvodi Karamarko. U prilog dobroj suradnji Karamarka i Vučića ide i činjenica da je srbijanski premijer bio jedan od rijetkih koji je u izbornoj noći čestitao šefu HDZ-a na izbornoj pobjedi, iako te pobjede na kraju nije bilo. “Upućujem vam iskrene čestitke na izbornim rezultatima koje je vaša stranka ostvarila na današnjim parlamentarnim izborima. Nadam se da će vaš izborni uspjeh pridonijeti boljoj suradnji i stabilizaciji političkih i ekonomskih odnosa u regiji”, napisao je Vučić Karamarku u izbornoj noći.

Na odluku SDSS-a o tome da neće ići u koaliciju s Karamarkom zasigurno je utjecalo i Karamarkovo ponašanje posljednje tri godine otkako je na čelu HDZ-a, odnosno njegove izjave poput one “Nikada više sramotna koalicija sa Srbima”, što je izjavio neposredno nakon što je postao predsjednik HDZ-a. Jedna od ključnih stvari svakako je i politika HDZ-a prema pitanju ćirilice u Vukovaru, odnosno direktna opstrukcija odluke za koju su glasovali kad su bili na vlasti.

No prema onom što doznaje Nacional, jedna od stvari koje su na kraju možda i presudile bila je ta da je vodstvo SDSS-a, odnosno Pupovac uvjeren da je upravo iz vrha HDZ-a neposredno prije izbora krenula prljava kampanja protiv njega. Naime u SDSS-u vjeruju da je iz redova HDZ-a stigla podrška bivšim članovima SDSS-a Siniši Ljubojeviću i Srđanu Milakoviću koji su na izbore u 12. izbornoj jedinici izašli s nezavisnom listom, a zamjenik župana Karlovačke županije Siniša Ljubojević pritom je optužio vodstvo SDSS-a da se ponaša autokratski.

SDSS funkcionira autoritarno, principom volje jednog ili dva čovjeka koji onda jednostavnim načinom daju naputke kako se treba glasati unutar stranke. Sramota je da je vrh stranke jednak već desetak godina i zbog tog načina funkcioniranja dolazi i do raskola u srpskoj zajednici u Hrvatskoj. Najodgovorniji za to su sigurno Milorad Pupovac i Vojislav Stanimirović zato što nisu dozvolili da se stranka razvije u demokratskom smjeru“, rekao je uoči izbora za Nacional Siniša Ljubojević čija je lista na izborima ipak doživjela poraz, pa su u Sabor otišla tri člana SDSS-a, među kojima je i Pupovac.

Sve to izazvalo je nepremostive razlike između SDSS-a i HDZ-a, pa je čak i izvor iz vrha SDSS-a ostao rezerviran i za neslužbene izjave te je samo konstatirao: “Distanca između HDZ-a i SDSS-a postala je vrlo velika zahvaljujući politici HDZ-a i ne može se premostiti”. Na izravno pitanje je li točno da sumnjaju da je vrh HDZ-a pokušao utjecati na unutarstrančka pitanja u SDSS-u i rušiti Pupovca, Nacionalov izvor na kraju je ipak potvrdio sljedeće: “Da, pokušali su utjecati na odluke koje su se donosile unutar stranke i davali su podršku ovima koji su htjeli razbiti stranku. To su sve radili pojedini ljudi iz HDZ-a”.

Bez obzira na to, Pupovac je pristao na sastanak s Karamarkom, a sudeći prema dojmovima koje je nakon tog sastanka podijelio s nekim svojim suradnicima, taj je razgovor bio vrlo otvoren i opušten, ali nije doveo do promjena u njihovim odnosima. “Šteta što taj razgovor nije uslijedio prije”, komentirao je Pupovac nakon što se vratio s tog sastanka.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
NACIONAL je već 20 godina najutjecajniji politički tjednik u Hrvatskoj.