NACIONAL POSJEDUJE DOSAD NAJPOTPUNIJI POPIS ISTRAGA Na listi osumnjičenih osim hrvatskih generala nalaze se i bivši hrvatski premijeri, ali među ukupno 524 otvorena predmeta o ratnim zločinima najmanje je onih protiv pripadnika HV-a i HVO-a

Nacional je došao u posjed dokumenta s popisom svih predmeta, odnosno istraga o ratnim zločinima koje provodi Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, a među kojima se nalaze i optužnice protiv hrvatskih generala i branitelja. Jedan od intrigantnijih na popisu tih predmeta je svakako onaj koji se vodi pod brojem 182/06 za kazneno djelo progona, odnosno Ratni zločin protiv čovječnosti iz čl.172 KZ BiH počinjen na području Trebinja, a u kojem su osumnjičeni Hrvoje Šarinić, Nikica Valentić i Gojko Šušak. Iako se među osumnjičenima u nekoliko predmeta nalaze imena hrvatskih generala, među kojima je i general Ante Gotovina, iz samog popisa je evidentno da predmeti u kojima su osumnjičeni Hrvati odnosno pripadnici HV-a i HVO-a čine manji dio popisa, a da se glavni slučajevi vode protiv pripadnika Vojske Republike Srpske i Armije BiH. Konkretno, na popisu je tako i ime pokojnog Alije Izetbegovića, ali i Ejupa Ganića, Sefera Halilovića ili pak Blagoja Adžića.

Više pročitajte u novom broju Nacionala, koji je od sad dostupan i digitalno na svim platformama, bilo kad i bilo gdje.

Komentiraj

PREKOPIXSELL I NACIONAL
Podijeli objavu
Prethodni članakOSIJEK Sučeljavanje kandidata za predsjednika SDP-a
Sljedeći članakPRIJATELJSKI SUSRETI Francuska bez golova, Španjolska Engleskoj zabila dva u nadoknadi
Orhidea Gaura Hodak rođena je 20. svibnja 1974. u Zagrebu. Nakon završene srednje škole za upravu i pravosuđe, upisuje studij kontrole letenja, ali od njega ubrzo odustaje. Odlazi na godinu dana u London, a nakon povratka, zapošljava se u jednoj privatnoj tvrtci kao službenica. Krajem 90­ih sve se više zanima za politička događanja, upisuje studij politologije (uz rad) i odlučuje potpuno promijeniti karijeru. Novinarstvom se bavi od 2003., kada je počela raditi u gradskoj redakciji Jutarnjeg lista. Karijeru nastavlja u magazinu Story, gdje se bavila temama vezanim uz svijet kazališta, filma, glazbe i kulture. Zbog zanimanja za šire društveno­političke teme, 2007. godine prelazi u politički tjednik Nacional, gdje je obrađivala razne društvene fenomene i raspon tema od znanosti i medicine do kriminala i politike, što je često uključivalo dublje istraživanje. S grupom novinara 2011. prelazi u novoosnovani tjednik Aktual, ondje se fokusira uglavnom na teme iz unutarnje politike. Paralelno uz rad, završila je studij politologije na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu i upisala diplomski studij iz područja međunarodnih odnosa. Od 2013. ima status slobodne novinarke. Autorica je knjige "Tuđman i Perković". Krajem 2014. priključuje se ekipi na čelu s Berislavom Jelinićem koja je nakon dvije i pol godine pauze ponovno pokrenula tjednik Nacional.