Svijet se suočava s najtežom izbjegličkom krizom nakon Drugoga svjetskog rata, a Europa, čije su brojne zemlje preplavljene tražiteljima azila, trebaju ih civilizirano i pristojno primiti, rekao je u petak europski povjerenik za migracije, unutarnje poslove i državljanstvo Dimitris Avramopoulos.

Europa “je suočena s problemom priljeva brojnih izbjeglica koji prijelazom naših granica traže utočište”, kazao je Avramopoulos na konferenciji za novinare u Bruxellesu. EU je izgrađen na načelu “solidarnosti o potrebitima”. “Riječ je o ljudskim bićima, očajnim ljudima kojima je potrebna naša pomoć i naša potpora”, kazao je.

 

  • Nevladina udruga Amnesty International je, nakon posjeta glavnom centru za prihvat tražitelja azila u Austriji, osudila to što su maloljetnici ondje u potpunosti prepušteni sebi samima.

 

 

Povjerenik se u četvrtak u Ateni sastao s ministrima za unutarnje poslove i migracije te s čelnicima otoka Kosa u Egejskom moru gdje je priljev sirijskih i afganistanskih izbjeglica i nedostatan broj skloništa za njih u zadnjih nekoliko dana prouzročio napetosti.

“Morali bismo organizirati vlastiti sustav koji će nam omogućiti da se suočimo s problemima na pristojan, civiliziran, europski način”, rekao je, podsjetivši na iznimno hitno stanje u Grčkoj, ali i u drugim zemljama poput Italije i Mađarske.

Europska komisija u svibnju je iznijela prijedlog zemljama članicama koje su nevoljko pristale primijeniti mjere čiji je cilj ublažiti nevolje zemalja na “prvim linijama” te bolje raspodijeliti migrante po cijeloj Europi.

Grčka, domovina povjerenika Avramopoulosa, u srpnju je primila 50.000 tražitelja azila u odnosu na 6000 koliko ih je primila u istom mjesecu 2014., podsjetio je. Zemlja će od Bruxellesa dobiti 30 milijuna eura pomoći čim preda službeni zahtjev, a prema drugim zemljama Europe poslat će oko 16.000 migranata u skladu sa sporazumom dogovorenim u srpnju.

Nevladina udruga Amnesty International je, nakon posjeta glavnom centru za prihvat tražitelja azila u Austriji, osudila to što su maloljetnici ondje u potpunosti prepušteni sebi samima.

Organizacija za obranu ljudskih prava stanje u Traiskirchenu blizu Beča, gdje je u prihvatnom centru za 1800 migranata, smješteno njih čak 4000, ocjenjuje dramatičnom. U centru se nalazi više od 2200 maloljetnika, a čak 1700 je bez pratnje.

U Austriju, u kojoj živi 8,5 milijuna stanovnika svakodnevno pristižu stotine migranata koje su onamo uglavnom stigle preko Srbije ili Mađarske. U zemlju je ove godine stiglo 80.000 novih migranata, u odnosu na 28.000, koliko ih je stiglo prošle godine.

Komentiraj