Europska komisija je u srijedu predložila ukidanje viza za ulazak turskih građana u EU pod uvjetom da do kraja lipnja Turska ispuni preostalih pet neispunjenih mjerila.

Ukidanje viza za kratkoročni boravak do 90 dana, što Turska već dugo traži, dio je sporazuma između EU-a i Turske o rješavanju migrantske krize, postignutog u ožujku, a koji predviđa vraćanje svih migranata koji dođu na grčke otoke natrag u Tursku.
Turska za ukidanje viza treba ispuniti 72 mjerila, a prema prvom potpredsjedniku Komisije Fransu Timmermansu preostalo je ispuniti još njih pet.
Timmerans je kao kriterije koje Turska još mora ispuniti spomenuo učinkovitiju borbu turskih vlasti protiv korupcije, promjenu zakona o terorizmu i postizanje sporazuma s Europolom, agencijom za policijsku suradnju EU-a.

Prijedlog Komisije treba dobiti potporu kvalificirane većine u Vijeću EU-a i Europskom parlamentu.

Ukidanje viza za Tursku vrlo je osjetljivo pitanje u EU-u, zbog straha da će to olakšati ilegalno doseljavanje turskih građana u EU i omogućiti tisućama turskih Kurda da traže azil.

Turska, svjesna svoje uloge u rješavanju migrantske krize, zaprijetila je da će prestati provoditi postignuti sporazum s EU-om ako ne dobije ukidanje viza do kraja lipnja.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.