Europska komisija smatra potrebnim da Hrvatska i Slovenija pronađu zajedničko rješenje za pitanje granica i potiče dijalog obiju strana o tom pitanju, rečeno je u utorak u Bruxellesu nakon susreta potpredsjednika Europske komisije Fransa Timmermansa i i potpredsjednice hrvatske Vlade i ministrice vanjskih poslova Vesne Pusić.

Ministrica Pusić je u utorak u Bruxellesu razgovarala s Timmermansom, kojeg je izvijestila o svim hrvatskim odlukama i relevantnim činjenicama vezanim uz prestanak primjene Sporazuma o arbitraži između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Slovenije. Iako nije u njenoj direktnoj nadležnosti, EK ima sve podatke o arbitražnom postupku sa Slovenijom te je pomogla u trenutku uspostavljanja arbitraže. Sastanak je održan bez najave s obje strane.

“Europska komisija potvrđuje potrebu da se pronađe rješenje za spor i podupire i ohrabruje dijalog između dviju strana kako bi se pronašlo zajedničko rješenje”, rečeno je Hini u uredu za odnose s javnošću Europske komsije.

 

  • Iz Ministarstva vanjskih poslova je priopćeno da je ministrica Pusić istaknula kako je arbitražni postupak nepovratno kompromitiran u tolikoj mjeri da Arbitražni sud u tom sporu više nije sposoban nepristrano odlučiti te da je Hrvatska uvjerena da je nastavak arbitražnog postupka nemoguć i neodrživ.

 

Unatoč tome, Hrvatska i dalje želi sa slovenskim partnerima tražiti alternativno rješenje za pitanje granica – poručila je ministrica i dodala da činjenica da se ovaj arbitražni postupak ne može nastaviti, ne znači da ne možemo i ne želimo naći drugo rješenje, kaže se u priopćenju.

Komisija je u početku, kada je u srpnju izbila afera koja je pokazala da su slovenski član Arbitražnog suda Jernej Sekolec i slovenska zastupnica pred Arbitražnim sudom Simona Drenik lobirali kod ostalih članova Suda kako bi donijeli presudu u slovensku korist, podržavala nastavak arbitražnog postupka.

Timmermans je s tim u vezi krajem srpnja pisao pismo ministrici Pusić u kojem je izrazio zabrinutost zbog hrvatske najave da će se povući iz arbitražnog postupka.

Sada Komisija ističe potrebu da se pronađe zajedničko rješenje.

Komentiraj