Europska komisija intenzivno pregovora s Velikom Britanijom kako bi postigli dogovor o razdruživanju, što je uvjet za početak pregovora o budućim odnosima, ali još nema rješenja, a predsjednik Jean-Claude Juncker spreman je primiti premijerku Theresu May ovoga tjedna, izjavio je u četvrtak glasnogovornik Europske komisije.

“Pregovori s Londonom su u tijeku, ali još nema bijelog dima”, rekao je glasnogovornik Margaritis Schinas na konferenciji za novinare.

“Spremni smo primiti premijerku May kadgod Britanci budu spremni”, doda je Schinas.

EU je kao preduvjet za početak pregovora o budućim odnosima, što London požuruju svim silama kako bi umirio poslodavce koji su sve nervozniji zbog nejasnoća koje nosi Brexit, postavio tri teme u kojima se mora postići dovoljan napredak – prava građana EU-a nakon Brexita, financijska nagodba i pitanje granice između Irske i Sjeverne Irske.

U prva dva područja čini se da je postignut dobar napredak, iako još ništa nije definitivno, a kao najveći problem se pojavilo pitanje irske granice. Republika Irska ne pristaje na povratak fizičke granice, a u tome ima punu potporu Europske unije.

S obzirom na to da se Velika Britanija odlučila za tzv. “tvrdi Brexit”, što znači izlazak iz jedinstvenog europskog tržišta i iz carinske unije, postavlja se pitanje granice između Irske i Sjeverne Irske. U okviru mirovnog procesa u Sjevernoj Irskoj,  postignut je sporazum o ukidanju fizičke granice između Irske i Sjeverne Irske. Sporazum postignut na Veliki petak 1998. godine omogućio je slobodan protok ljudi, roba i usluga i doveo do visokog stupnja integriranosti dvaju gospodarstava, a što bi sada bilo dovedeno u pitanje ako se ponovno uspostave granične i carinske kontrole. Budući da carinska unija po definiciji podrazumijeva jasno definirane i kontrolirane granice, sada je potrebno pronaći inovativno rješenje za novonastalu situaciju. Republika Irska ističe da neće pristati na bilo kakve fizičke granice, a u tome ima čvrstu potporu Europske unije.

Premijerka May i predsjednik Komisije Juncker u ponedjeljak su imali višesatni radni ručak i činilo se da je rješenje na pomolu, ali je dogovor minirala unionistička stranka iz Sjeverne Irske, koalicijski partner Therese May, koja ne želi čuti za različit status Sjeverne Irske u odnosu na ostatak Ujedinjene Kraljevine.

Naime, irskoj vladi je bio prihvatljiv prijedlog da Sjeverna Irska ostane regulatorno usklađena s EU-om, a time i s Republikom Irskom, čime bi se izbjegao povratak granica. Međutim, osim protivljenja sjevernoirskih unionista, ubrzo su se javili svi dijelovi UK-a koji su na referendumu glasovali za ostanak u EU-u, od Londona, do Škotske i Walesa.

Time je premijerka May dovedena u iznimno tešku situaciju pa se ne isključuje ni njezin pad.

Sudbina pregovora o Brexitu trebala bi se razriješiti sljedeći tjedan kada se u Bruxellesu održava summit zemalja članica.

Komentiraj