Grčka je “ozbiljno zanemarila” svoje obveze u upravljanju vanjskom granicom schengenskog prostora zbog čega bi, ako do svibnja ne ukloni nedostatke, ostale zemlje mogle uvesti granične kontrole i do dvije godine, izjavio je u srijedu potpredsjednik Europske komisije Valdis Dombrovskis.

“Grčka je ozbiljno zanemarila svoje obveze u upravljanju vanjskom granicom schengenskog prostora. Ne poduzmu li se potrebne mjere i isprave nepravilnosti, postoji mogućnost da se ostalim zemljama članicama dopusti da privremeno zatvore svoje granice”, rekao je Domrovskis nakon sastanka Komisije.

Komisija je u srijedu prihvatila nacrt izvješća o schengenskoj evaluaciji za Grčku te je raspravljala o njegovu značenju i rezultatima. Nacrt izvješća o schengenskoj evaluaciji za Grčku, koji su zajedno sastavili stručnjaci iz država članica i predstavnici Komisije, šalje se Odboru za ocjenu schengena koji će dati svoje mišljenje.

Nacrt izvješća, koji nije javno dostupan, temelji se na nenajavljenim provjerama na grčko-turskoj granici, Hiosu i Samosu, koje su provedene u razdoblju od 10. do 13. studenoga 2015. U tom se izvješću razmatraju prisutnost službenika policije i obalne straže na lokacijama na kojima se provode provjere, učinkovitost postupaka identifikacije i registracije, nadzor granica na moru te suradnja sa susjednim zemljama.

 

  • Prihvaćanje izvješća dio je procesa kojim vlade zemalja članica žele imati na raspolaganju mogućnost uvođenja kontrola na unutarnjim granicama schengena do dvije godine, nakon što u svibnju istekne kratkoročna suspenzija schengenskih propisa.

 

Pod pritiskom masovnog priljeva migranata u Europsku uniju dosad je šest zemalja uvelo privremene granične kontrole. Granična kontrola na unutarnjim schengenskim granicama može se privremeno uspostaviti u slučaju sigurnosnih prijetnja i zbog izvanrednih događaja, a može potrajati do tri mjeseca, s mogućnošću produženja na još tri mjeseca. No, u svim takvim slučajevima jednostranog djelovanja, članice schengena moraju o tome obavijestiti Europsku komisiju i druge članice te navesti razloge koji su ih naveli na taj potez.

Ministri unutarnjih poslova Europske unije pozvali su u ponedjeljak Europsku komisiju da pripremi pravnu i političku podlogu za moguću uspostavu graničnih kontrola unutar schengenskog prostora i do dvije godine, za razliku od uobičajenih šest mjeseci.

Riječ je o članku 26. Zakonika o schengenskim granicama, koji još nikad nije korišten i koji dopušta uvođenje nadzora na unutarnjim granicama do dvije godine u jednoj ili više članica, na dijelu ili duž cijele vanjske granice schengenskog prostora u slučaju ozbiljnih manjkavosti na vanjskim granicama.

Da bi se aktivirao članak 26, najprije Komisija mora dati ocjenu zemlje članice s problematičnom vanjskom granicom i preporučiti joj mjere koje treba poduzeti. Tada zemlja članica ima tri mjeseca za provedbu preporuka, a u suprotnom se može aktivirati članak 26.

Komentiraj

FOTO:EPA/OLIVIER HOSLET
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.