Ehud Olmert postat će prvi bivši premijer Izraela koji će završiti iza rešetaka kada u ponedjeljak počne služiti kaznu od 19 mjeseci zatvora zbog korupcije i opstrukcije pravosuđa.

Sedamdesetogodišnji Olmert, šef vlade od 2006. do 2009. i dugo godina jedna od jakih figura izraelske političke scene, u ponedjeljak se mora javiti u zatvor Maasiyahu u središnjem dijelu zemlje. Tamo će se pridružiti bivšem predsjedniku Mosheu Katzavu koji u istom zatvoru služi sedmogodišnju kaznu za silovanje.

Olmert je 2014. bio osuđen na šest godina zatvora po dvije točke optužnice za uzimanje mita početkom 2000., kada je bio gradonačelnik Jeruzalema, vezano uz izgradnju golemog rezidencijalnog kompleksa Holyland.

U prosincu mu je vrhovni sud kaznu smanjio na 18 mjeseci i oslobodio ga jedne točke optužnice. Prošli tjedan je zaradio mjesec dana zatvora za opstrukciju pravosuđa, nakon što je svoju bivšu tajnicu i osobu od povjerenja pokušao nagovoriti da ne svjedoči protiv njega.

Olmert je također bio osuđen u svibnju 2015. za iznudu i skrivanje na desetke tisuća dolara američkog poduzetnika Morrisa Talanskog, u vrijeme kada je od 2003. obnašao dužnost ministra trgovine i industrije. Na tu presudu je uložena žalba koju sada rješava vrhovni sud, a datum objave presude još se ne zna.

Kao bivši premijer, upoznat s najvećim državnim tajnama, zatvorska služba je ocijenila da Olmert ne smije dolaziti u kontakt s osuđenim članovima organiziranih kriminalnih skupina ili s onima koji su osuđeni zbog ugrožavanja nacionalne sigurnosti te će svoju kaznu, kao i Katzav, služiti na odjelu 10, posebnom dijelu zatvora gdje neće imati doticaja s ostalim zatvorenicima i gdje ne postoji sigurnosna prijetnja za njegov život.

Olmert je bivši član Likuda, desne stranke sadašnjeg premijera Benjamina Netanyahua, a u ponedjeljak iza zatvorske brave završava njegova briljantna politička karijera.

Komentiraj