U Hrvatskom prirodoslovnom muzeju u Zagrebu, u ponedjeljak, 11. travnja 2016. u podne, bit će otvorena izložba „Savršenstvo evolucije – Razotkrivanje“ čime muzej otvara vrata svojeg fundusa i prikazuje nikada do sada predstavljene jedinstvene i neprocjenjive predmete iznimne ljepote svijeta kukaca. Riječ je Zbirci kornjaša Mikšić, najvrednijoj zbirci kukaca u ovom zagrebačkom muzeju, koju je sakupio svjetski putnik i eminentni stručnjak René Mikšić. Autorica koncepcije izložbe je kustosica Iva Mihoci, a autori izložbe uz Ivu Mihoci kolege Vlatka Mičetić Stanković, Dragan Bukovec i Ivan Razum.

U izjavi za Nacional Iva Mihoci navela je kako je u Zbirci kornjaša Mikšić utkana ljubav i život velikog znanstvenika, što se ogleda i u broju predmeta (12000) i broju vrsta (1600) kornjaša svih boja, veličine i sjaja oklopa. „Na izložbi će biti predstavljen upravo dio tog skrivenog, divnog i egzotičnog svijeta zajedno s neživom materijom, odnosno kamenjem i mineralima sličnih uzoraka, boja i tipske vrijednosti, u namjeri da uveliča i prikaže ovu vrijednu zbirku u punom sjaju, i po tomu je ova izložba specifična u koncepciji i postavu“, pojasnila je Iva Mihoci.

Tvorac Zbirke, René Mikšić, bio je i ostao jedan od najvećih entomologa ovih područja strastveno istražujući faunu kukaca, prvenstveno truležara, jelenaka, strizibuba i krijesnica, koje je sakupljao po cijelome svijetu, a najviše u dalekoj Orijentalnoj regiji. Objavio je preko 170 stručnih i znanstvenih radova, od čega 25 knjiga te velebnu monografiju potporodice Cetoniinae kao najveće djelo za tu potporodicu u svijetu. Mikšić je opisao i preko 230 svojti, od kojih je dio pohranio u svojoj zbirci. U konačnici Mikšić je ovu iznimnu zbirku ostavio svojem rodnom gradu Zagrebu, u Hrvatskome prirodoslovnom muzeju, a prilika da i djeca svih uzrasta razgledaju jedinstvenu zbirku iz fundusa omogućena je preko cijelog ljeta; naime, izložba će biti otvorena sve do listopada.

Komentiraj

PREKONIVES BORČIĆ
Podijeli objavu
Prethodni članakMIGRANTSKA KRIZA: Mirno u Idomeniju, Atena optužuje Skoplje za prekomjerno nasilje
Sljedeći članakIzetbegović: Bošnjaci žele iskreno partnerstvo s Hrvatima
Iva Körbler (Zagreb, 1973), povjesničarka umjetnosti, nezavisna kustosica i urednica Diplomirala povijest umjetnosti i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Osnovnu i srednju muzičku školu „Elly Bašić“ pohađala i završila u Zagrebu. Od 1995. objavljuje tekstove, kritike, intervjue i eseje o modernoj i suvremenoj umjetnosti i arhitekturi u stručnim časopisima i novinama. Od 2001.-2009. urednica za likovnu umjetnost i arhitekturu u časopisu „Vijenac“. Bila je pomoćna suradnica za likovnu umjetnost, arhitekturu i glazbu na „Hrvatskom enciklopedijskom rječniku“ (Novi liber, 2002). Suradnica je Nacionala od 2003.-2007. te od prosinca 2014.