Egipat će angažirati dvije tvrtke, jednu francusku i jednu talijansku, kako bi pomagale pri potrazi za crnim kutijama zrakoplova EgyptAira koji se 19. svibnja srušio u Sredozemno more, izjavio je u srijedu direktor te aviokompanije.

Zrakoplov EgyptAira na letu 804 srušio se prošlog četvrtka sa 66 osoba, a nakon gotovo tjedan dana istražitelji još uvijek nemaju jasnu sliku oko toga što se točno dogodilo.

Direktor aviokompanije Safwat Moslem nije imenovao tvrtke o kojima je riječ, no na konferenciji za medije izjavio je kako su one sposobne istraživati na dubini od 3 tisuće metara.

Zrakoplov i njegove crne kutije, koje bi mogle objasniti što je uzrok pada ovog zrakoplova na letu Pariz-Kairo, još uvijek nisu pronađene.

Vjeruje se da se one nalaze na dubinama do 3 tisuće metara, pri granici čujnosti njihovih signala koji se emitiraju jednom u sekundi.

Stručnjaci smatraju kako će zbog toga biti potrebno spustiti akustične hidrofone 2 tisuće metara u dubinu kako bi se povećale šanse lociranja signala, koji će biti emitirani još 30 dana.

Donedavno se među avijacijskim stručnjacima smatralo da su jedini koji su sposobni tražiti crne kutije na tim dubinama američka vojska i njihov privatni partner Phoenix International, no američka vojska izjavila je u utorak kako nije zatražena njihova pomoć.

Izvori egipatskog istraživačkog tima ranije u srijedu rekli su kako zrakoplov nije pokazivao nikakve znakove tehničkih problema prije polaska za Kairo. Zrakoplov je s radara nestao minutu prije ulaska u egipatski zračni prostor.

Komentiraj