Šef egipatske države Abdel Fatah al-Sisi očekuje da će budući predsjednik SAD-a Donald Trump biti više od svojeg prethodnika Baracka Obame angažiran u situaciju na Bliskom istoku, kazao je on portugalskoj novinskoj agenciji Lusa.

“Smatram da će izabrani predsjednik Trump biti više i redovitije angažiran u situaciji u regiji” Bliskog istoka, kazao je Sisi u intervjuu objavljenom u subotu.

Sisi koji čeličnom rukom vodi Egipat ima zategnute odnose s Obaminom administracijom.

SAD je čak na neko vrijeme prekinuo vojnu pomoć Egiptu nakon što je nekadašnji šef vojske svrgnuo 2013. Muhameda Mursija, islamističkog predsjednika izabrana demokratski godinu dana ranije. Nakon toga izvršena je snažna represija spram Mursijevih pristaša.

Organizacije za zaštitu ljudskih prava optužuju redovito Sisija da guši slobodu izražavanja i kažnjava svaku kritiku upućenu vlastima.

Egipatski predsjednik koji je kao jedan od prvih arapskih čelnika čestitao Trumpu nakon izbora, ocijenio je da milijarder “duboko razumije što se događa u regiji a posebice u Egiptu” te očekuje jačanje suradnje između dvije zemlje.

Komentiraj