Egipatska vlada odobrila je predaju dva otoka u Crvenome moru Sudijskoj Arabaiji i poslala je u četvrtak tekst sporazuma parlamentu na ratifikaciju, objavila je državna televizija.

Nešto ranije u prosincu egipatsko državno savjetodavno tijelo preporučilo je sudu u Kairu da ustraje na odluci kojom poništava sporazum o predaji dva otoka Saudijskoj Arabiji.

Sporazum najavljen u travnju izazvao je veliko nezadovoljstvo i prosvjede Egipćana koji su tvrdili da su nenastanejni otoci Tiran i Sanafir egipatsko područje.

U lipnju je Visoki upravni sud poništio sporazum uz obrazloženje da nema odricanja od egipatskog suvereniteta nad dvama otocima.

Egipatska vlada na tu je odluku uložila žalbu, a konačnu odluku 16. siječnja donijet će sud kojeg odluka državnog savjetodavnog tijela ne obvezuje.

To kontroverzno pitanje izazvalo je napetosti u odnosima sa Saudijskom Arabijom koja je Egiptu dala milijarde dolara pomoći, ali je nedavno prekinula isporuku goriva.

Komentiraj

FOTO:Pixabay
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.