Oko 800 egipatskih vojnika kasno u utorak stiglo je u Jemen, izvijestili su egipatski sigurnosni izvori, jačajući kontingent vojske zaljevskih zemalja čiji je cilj natjerati u bijeg pripadnike Hutija nakon petomjesečnog građanskog rata.

Ovo je prvi službeni razmještaj egipatskih kopnenih snaga u Jemenu. Egipatska je vojska, među arapskim zemljama, jedna od najsnažnijih.

Koalicija koju predvodi Saudijska Arabija postigla je velike pobjede protiv pripadnika Hutija i njihovih saveznika iz jemenske vojske.

 

  • Četiri egipatske postrojbe s oko 150 do 200 vojnika, uz tenkove i oklopna vozila u Jemen su stigle u utorak, izvijestili su egipatski sigurnosni izvori.

 

“Uloga egipatske vojske u sklopu koalicijskih snaga velika je…, a savez se bori za dobrobit svojih bratskih arapskih zemalja. Smrt bilo kojeg egipatskog vojnika čast je i smatra se mučeništvom, jer su u pitanju životi nevinih ljudi”, rekao je visoki egipatski vojni izvor.

Jemenski dužnosnici navode da broj stranih vojnih snaga iz Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Katara iznosi oko 2000, a katarska televizija Al Jazeera objavila je da je stiglo najmanje 10.000 stranih vojnika, među kojima ih je 1000 iz Emirata. Dio su vojnih snaga koje su spremne za napad na glavni grad Sanu, koji su Hutiji zauzeli prošle godine.

Komentiraj