Na konstituirajućoj sjednici egipatskog parlamenta, koji se sastao prvi puta u posljednje tri godine, izabran je predsjednik parlamenta, ustavni stručnjak Ali Abdelaal, a prisegu je položilo 596 zastupnika parlamenta kojim dominiraju pristaše egipatskog predsjednika Abdela Fataha al-Sisija.

Školovan u Francuskoj, odvjetnik Ali Abdelaal pomogao je izraditi egipatski ustav i izborni zakon. Abdelaal je član “Potpore Egiptu”, koalicije u čijem je savezu više od 400 zastupnika lojalnih egipatskom predsjedniku Al Sisiju.

Kao predsjednik parlamenta, Abdelaal je sada prvi na redu da u slučaju smrti ili trajne nesposobnosti predsjednika preuzme njegovu dužnost do novih izbora.

Prijašnji saziv, izabran nakon pobune 2011. protiv diktatora Hosnija Mubaraka, u kojemu su dominirali islamisti, raspušten je sredinom 2012. nakon što je sud poništio izbore.

To je dovelo do ustavne krize koja je razbuktala napetosti između Muslimanskog bratstva na čelu s prvim izabranim predsjednikom Mohamedom Mursijem i sekularne oporbe.

Sukob je kulminirao masovnim prosvjedima protiv Mursija. Al-Sisi, koji je tada bio šef oružanih snaga, svrgnuo je s vlasti islamističkog čelnika.

Vlasti su priopćile da su ovi parlamentarni izbori, održani u listopadu i studenome prošle godine, posljednji korak plana za ponovnu uspostavu demokracije u zemlji.

Komentiraj

FOTO:EPA/NAMER GALAL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.