Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) koordinirala je u četvrtak nekoliko potražnih i spasilačkih akcija u pulskom i zadarskom akvatoriju, u okviru kojih su zabilježeni i teži slučajevi stradavanja kupača, izvijestilo je Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture

Prva akcija započela je u četvrtak u 13.10 sati pozivom pripadnika Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS) koji su proslijedili zahtjev djelatnika Hitne medicinske pomoći Cres za hitan medicinski transport ženske osobe iz mjesta Lubenice u Cres. Djelatnici creske Ispostave službenim plovilom prevezli su pripadnike HGSS-a do mjesne plaže Sv. Ivan nedaleko Lubenice, odakle su ubrzo došli do ozlijeđene talijanske državljanke M. P. (53) koja je pretrpjela teži lom noge planinareći okolnim brdima. Nakon što je spuštena do mjesne plaže i osigurana za transport prevezena je u Cres gdje su je u 16.40 sati preuzeli djelatnici creske Hitne pomoći, stoji u priopćenju.

Dok je trajala prva spasilačka akcija djelatnici Lučke kapetanije Pula u MRCC Rijeka dojavili su u 15.15 sati o teškoj ozljedi kupača u pomorskoj nesreći na području Banjola.

 

  • Djelatnici pulske Kapetanije odmah po dojavi pokrenuli su potragu za plovilom koje je sudjelovalo u nesreći te ga pronašli u 17.15 sati. Očevidom je utvrđeno da je gliserom kojim je u trenutku nesreće upravljao hrvatski državljanin J. C. kod mjesne plaže Banjol brodskom elisom u ozlijedio nogu destgodišnjeg djeteta te se udaljio s mjesta nesreće.

 

Ozlijeđeno dijete odmah je izvučeno na obalu te predano djelatnicima Hitne medicinske pomoći, a Lučka kapetanija Pula istražuje uzroke ove pomorske nesreće”, izvijestilo je ministarstvo.

Slijedeća spasilačka akcija provedena je u zadarskom akvatoriju gdje se tragalo za dvije 13-godišnjakinje hrvatske državljanke koje su se na jastuku za plivanje udaljile od plaže prema otoku Ošljaku. Djelatnici zadarske Kapetanije nedugo po dojavi pronašli su djevojke te ih iscrpljene, ali neozlijeđene, predali roditeljima u 17.40 sati u Preku.

Pomorska nesreća s još jednom ozlijeđenom osobom dogodila se u četvrtak predvečer, također na zadarskom području. Slijedom policijske dojave o stradanju kupača uslijed naleta glisera kod Dugog otoka, Središnjica je u koordinaciji s Lučkom kapetanijom Zadar pokrenula potražnu akciju za nepoznatim plovilom koje je sudjelovalo u pomorskoj nesreći.

Prema podatcima Pomorske policije nesreća se dogodila 6. kolovoza kada je njemački državljanin E. K. (62) sa suprugom plivao od otoka Lagnjića nedaleko sjeverne strane Dugog otoka prema dogootočkoj Plitkoj punti. Oko 18 sati u punoj brzini naišao je bijeli gliser dužine oko 10 metara, nepoznate zastave te pogonskom elisom zahvatio E. K. u predjelu lijeve noge nanijevši mu teže tjelesne ozljede.

Nakon što je ozlijeđenome muškarcu pružena medicinska pomoć u 20 sati policijskim plovilom prevezen je u zadarsku bolnicu. Djelatnici Lučke kapetanije Zadar u suradnji sa službenicima Pomorske policije provode potragu za nepoznatim voditeljem i gliserom koji je sudjelovao u ovoj teškoj pomorskoj nesreći, kažu u ministarstvu.

Komentiraj

FOTO:Hrvoje Jelavic/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.