Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović danas putuje u svoj prvi službeni posjet Velikoj Britaniji.

Predsjednicu će danas u u Buckinghamskoj palači primiti kraljica Elizabeta II. Do toga susreta dolazi sedam mjeseci nakon što su u ožujku u dvodnevnom posjetu Hrvatskoj boravili britanski prijestolonasljednik Charles i njegova supruga Camilla, vojvotkinja od Cornwalla, u okviru turneje po regiji. Taj posjet nije imao političku dimenziju, ali je bio usredotočen na jačanje povezanosti dviju zemalja i njihovih građana.

Nakon audijencije kod kraljice, predsjednica će se sastati s premijerkom Theresom May s kojom će razgovarati o bilateralnim odnosima između dviju zemalja. Navečer će ministar za Europu Sir Alan Duncan prirediti primanje za predsjednicu u Lancaster Houseu.

Grabar-Kitarović će se u utorak odvojeno sastati i s britanskim ministrom obrane Michaelom Fallonom i predsjednikom Doma lordova. Održat će i predavanje na Londonskoj školi ekonomije i političkih znanosti.

Drugog i završnog dana posjeta, u srijedu, predsjednica će se sastati s ministrom gospodarstva Gregom Clarkom i imati radni ručak s predstavnicima banaka i investicijskih institucija. Popodne će posjetiti Bloomberg gdje je predviđen sastanak sa predstavnicima tvrtki i startupova informatičke tehnologije.

Komentiraj