Do sada su poznata četiri imena žrtava terorističkih napada u Bruxellesu, brojne obitelji i prijatelji traže preko društvenih mreža osobe s kojima nisu stupile u kontakt od utorka ujutro, ali nijedna žrtva još nije službeno identificirana.

“Nijedna žrtva koja je stradala u atentatima u utorak u Bruxellesu nije sa sigurnošću identificirana. Četiri žrtve su poznate, ali njihova tijela nisu službeno identificirana”, izjavila je Ine Van Wymersch, glasnogovornica tužiteljstva u Bruxellesu.
“Sada su nam prioritet preživjeli i zbrinjavanje ranjenih. Provode se istrage na mjestima eksplozija. Ekipa za identifikaciju čini sve što može. Ali, kada morate nekome reći da mu je neko drago biće umrlo onda morate biti apsolutno sigurni”, dodala je.
Belgijske vlasti sve obitelji koje tragaju za nekim od srijede upućuju u vojnu bolnicu Neder-Over-Heembeek, gdje se nalazi i ekipa specijalizirane službe za identifikaciju žrtava u katastrofama (DVI).
“Posve je normalno i humano da obitelji vode svoje vlastite istrage kako bi doznali gdje se nalaze njihovi bližnji te iz činjenice da se njihova imena ne nalaze na popisu hospitaliziranih nakon atentata zaključuju da su poginuli”, kaže za RTBF direktor te bolnice.
“U dogovoru sa zdravstvenim službama zatražili smo da se svi ti ljudi upućuju na jedno mjesto, gdje ih možemo najbolje primiti jer imamo ekipe psihologa”, dodao je.
Prema posljednjim informacijama u dva teroristička napada u bruxelleskoj zračnoj luci Zaventem i u postaji podzemne željeznice Maelbeek poginula je 31 osoba, a oko 300 ih je ranjeno.
Među ranjenima su i četiri osobe u komi koje još nisu identificirane. U bolnicama je trenutačno 150 osoba, od kojih je 61 na intenzivnoj njezi.
U dosadašnjim istragama potvrđeno je da su identificirana dva bombaša samoubojice – braća Ibrahim i Khalid El Bakraoui.
Ibrahim je aktivirao eksploziv u zračnoj luci i on je osoba sa snimke sigurnosnih kamera na kojoj se vide trojica muškaraca i nalazi se u sredinu. Na lijevoj strani snimke pored Ibrahima navodno je Najim Laachraoui, čiji je DNK pronađen na eksplozivu korištenom u napadima u Parizu 13. studenoga prošle godine, ali to još uvijek tužiteljstvo nije službeno potvrdilo. Treća osoba u bijeloj jakni i s crnim šeširom nije identificirana i nalazi se u bijegu.
Kao bombaš samoubojica u metrou identificiran je Khalid El Bakraoui. U četvrtak ujutro pojavila se informacija da su nadzorne kamere snimile još jednu osobu za kojom policija aktivno traga. Ta osoba, zasad neidentificirana, nosila je veliku torbu i bila u društvu Khalida Bakraouija neposredno prije eksplozije.

Komentiraj

<
FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.