Novoizabrani predsjednik Vrhovnog suda Đuro Sessa u subotu je za Večernji list izjavio kako nema prijatelja iz javnog i političkog života. “Uglavnom su to ljudi koje znam iz djetinjstva ili rane mladosti. Kako onda, tako i sada”, rekao je.

Istaknuo je da svaki sudac mora voditi računa o čuvanju svog integriteta i integriteta sudbene vlasti. “Budući da je granica često određena shvaćanjem javnosti, o tome se mora voditi računa, a to će shvatiti i pravi prijateljI”, rekao je dodajući da bi zbog negativnog javnog djelovanja nekog svog prijatelja prekinuo prijateljstvo.

Sessa je naglasio i kako bi trebalo ograničiti broj mandata predsjednika Vrhovnog suda na najviše dva mandata. “Moje je mišljenje da bi umjesto DSV-a, što je također jedno od rješenja, valjalo uvesti značajniju ulogu Opće sjednice VS-a”, kazao je.

U razgovoru za Večernji komentirao je i aktualno stanje sudbene vlasti u Hrvatskoj. “Mislim da je sudbena vlast stabilna, da suci savjesno rade svoj posao, ali da postoje određene neuralgične točke na koje se valja koncentrirati. Prije svega, položaj VS-a konačno treba uskladiti s njegovom ustavnom ulogom i sudovima u kojima prema sadašnjem stanju nije moguće poštovati rokove suđenja u razumnom roku pomoći da postignu te standarde. Velik i važan zalogaj je reforma plaća sudaca, prije svega plaće sudaca općinskih i prekršajnih sudova jer su one sada sramotno male za težak posao koji ti suci obavljaju godinama”, rekao je.

Komentiraj