U Crnoj Gori se danas održavaju parlamentarni izbori, deseti od uvođenja višestranačkog sustava, a četvrti nakon stjecanja neovisnosti. Istovremeno s parlamentarnim, održavaju se i lokalni izbori u Budvi, Kotoru, Gusinju i Andrijevici.

Biračka mjesta su bila otvorena od 7 sati, a zatvorila su vrata u 20 sati. Do 18 sati glasalo je 65,5% birača ili oko 346.710 ljudi.

 

 Demokratska partija socijalista (DPS) premijera Mila Đukanovića pobijedila je na nedjeljnim parlamentarnim izborima u Crnoj Gori, objavio je Centar za monitoring i istraživanje (CEMI) svoju procjenu na temelju 20 posto prebrojanih glasova, prenose agencije.

CEMI je procjenio da bi DPS trebao osvojiti 42,2 posto glasova, dok bi oporbeni Demokratski front (DF) trebao osvojiti 22,8 posto. Također oporbena koalicija Ključ osvaja, prema procjenama CEMI-ja, 11,6 posto glasova, prenosi Reuters.

20:35 Viber i Whatsapp opet rade u Crnoj Gori, Agencija za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost naložila je suspenzije zabrane korištenja ovih popularnih aplikacija.

Prema nalogu Agencije, operatori su bili dužni sprovesti mjeru privremene zabrane korištenja navedenih aplikacija, jer su upotrijebljene za neželjenu komunikaciju, a u skladu sa odredbama Zakona o elektronskim komunikacijama. Zakon predviđa da je komunikacija za potrebe direktnog marketinga dozvoljena samo uz prethodno pribavljenu suglasnost korisnika”, navodi se u priopćenju mTela, prenose crnogorske Vijesti.
Službenici policije uhitili su tijekom noći 20 državljana Srbije zbog sumnje da su na teritoriju Crne Gore počinili kaznena djela stvaranje kriminalne organizacije i terorizma, rekao je direktor Uprave policije, Slavko Stojanović.

“Osnovano se sumnja da je početkom listopada u Srbiji i Crnoj Gori formirana kriminalna organizacija, s ciljem utjecanja na zakonodavnu i izvršnu vlast u Crnoj Gori. Sumnja se da je plan ove organizacije bio da u vrijeme proglašenja rezultata na parlamentarnim izborima, uz upotrebu oružja, napadnu okupljene građane ispred Skupštine Crne Gore i službenike Uprave policije, a da potom zauzmu prostorije Skupštine, s namjerom da proglase izbornu pobjedu određenih političkih partija.

Također se sumnja da je plan kriminalne organizacije bio lišavanje slobode premijera Crne Gore”, navodi se u priopćenju policije.

 

Brojne nepravilnosti

Brojne nepravilnosti zabilježene su na izborima.

Nepravilnost na biračkom mjestu 28 Donji Medun. Član B.O javno i glasno utječe na birače da glasaju za DPS. Na biračkom mjestu 15 d u Podgorici, predsjednik biračkog odbora zapisuje na posebnom listu papira imena osoba koja su izašla na glasanje.

Na biračkom mjestu broj 10 u Bijelom Polju jedna osoba je glasala umjesto majke koja je bila u autu ispred biračkog mjesta. Birački odbor je dozvolio glasanje i listić je priznat, navodi CEMI.

Na biračkom mjestu 23 u Podgorici dva birača su glasala iako se ne nalaze u biračkom popisu. Ispred biračkog mjesta br. 4, MZ Dobrota, Kotor primijećeni su partijski aktivisti, navode posmatrači CDT-a.

Prekid ma biračkom mjestu u 74  u školi Oktoih se dogodio zato sto je promatrač DPS-a konstantno koristio telefon i posjedovao je birački popis zbog čega je bio upozoren, ali nije postovao upozorenje, navode iz Cemija.

“Članica biračkog odbora je predložila da ga uklone sa biračkog mjesta, ali se on usprotivio i nasrnuo na nju”, priopćili su iz Cemija.

Komentiraj

FOTO:Fah
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.