epa

Ovo je povijesni dan za Crnu Goru, a poziv za članstvo u NATO-u kruna je dugogodišnjih državnih napora i sveobuhvatnih reformi započetih 2006. godine, ocijenio je u srijedu premijer Milo Đukanović nakon što je tijekom jutra na ministarskom sastanku u Bruxellesu jednoglasno upućen poziv Crnoj Gori za ulazak u članstvo sjevernoatlanskog vojnog saveza.

Đukanović je također ocijenio kako današnja pozivnica Crnoj Gori za pridruživanje zapadnom vojnom savezu predstavlja značajan doprinos miru i stabilnosti na zapadnom Balkanu.

„Crna Gora ulazi u ekskluzivan krug zemalja koje su sinonim najboljih vrijednosti suvremene civilizacije“, kazao je Đukanović na prijemu za članove diplomatskog zbora, vlade, Vijeća za članstvo u NATO i Koordinacijskog tima za implementaciju Komunikacijske strategije te članove nevladinih organizacija koje se bave euroatlantskim integracijama.

Crnogorski premijer izrazio je zadovoljstvo što je, kako je naveo, Alijansa pravilno vrednovala napore Crne Gore. „Zahvalni smo državama članicama i administraciji NATO na dragocjenoj pomoći i potpori svih ovih godina. Posebnu zahvalnost dugujemo članovima diplomatskog zbora u Podgorici. Ovo je naš zajednički uspjeh“, poručio je Đukanović. Također je istaknuo kako je članstvo u NATO-u pitanje od nacionalnog interesa, a ne samo vlade ili pojedine stranke ocijenivši da stoga pozivnica predstavlja “uspjeh cijele Crne Gore, svakog našeg građanina, svih koji žele modernu, demokratsku, prosperitetnu Crnu Goru kao dio suvremenih europskih i globalnih tokova“.

Crnogorski premijer ocijenio je također da je poziv Crnoj Gori velik dan i za zapadni Balkan te da će dati vjetar u jedra reformskim i integracijskim procesima u okruženju. „Članstvo Crne Gore u NATO predstavljat će snažan doprinos regionalnoj stabilnosti i sigurnosti. Svi naši susjedi, bez obzira na njihov odnos prema NATO, imaju interes da Balkan bude stabilniji i sigurniji“, kazao je Đukanović.

Stoltenberg: Važan korak za euroatlansku integraciju zapadnog Balkana

Za ministricu obrane Milicu Pejanović Đurišić dobivanje pozivnice za članstvo u NATO nije iznenađenje. “Za mene, kao ministricu obrane, današnja odluka zemalja članica NATO-a nije iznenađenje, već očekivani epilog dugog i zahtjevnog razdoblja u kojem je Crna Gora pokazala odlučnost, posvećenost i političku zrelost, te je potvrda velikog napretka Crne Gore u sektoru obrane i ostalim područjima relevantnim za procjenu spremnosti za članstvo u Alijansi”, kazala je Pejanović-Đurišić.

Po njezinim riječima, Crna Gora je savjesno i odgovorno usvajala potrebna načela i standarde, obavila bitne reforme obrambenog i sigurnosnog sustava te prihvatila sve izazove intenziviranog i fokusiranog dijaloga.

Članstvo Crne Gore u NATO-u doprinijet će stabilnosti Balkana, Europe i cijelog svijeta, ocijenila je američka veleposlanica u Podgorici Margaret Uyehara, navodeći da pozivnica potvrđuje veliki napredak postignut u mnogim područjima.

Dobivanje pozivnice za članstvo u NATO još jedna je velika povijesna pobjeda cijelog crnogorskog društva, bez obzira na različita stajališta o tom integracijskom procesu, ocijenjeno je iz vladajuće Demokratske partije socijalista, dok je iz Bošnjačke stranke (BS) poručeno da pozivnica Crnoj Gori za NATO upotpunjuje državni integritet i znači punu reafirmaciju države na međunarodnoj sceni.

Očekivano, negativne reakcije iznijeli su predstavnici prosrpskih stranaka u crnogorskom parlamentu.
“Odluka o pozivu Crnoj Gori u NATO je pogrešna i predstavlja direktnu agresiju na mir, stabilnost i sigurnost građana”, ocijenio čelnik Socijalističke narodne partije(SNP) Srđan Milić.

Ministri vanjskih poslova zemalja članica NATO-a jednoglasno su, na sastanku u srijedu u Bruxellesu, pozvali Crnu Goru na ulazak u članstvo Saveza.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg istaknuo je tom prilikom da je odluka o upućivanju pozivnice “važan korak u euroatlantskim integracijama cijelog zapadnog Balkana” te da šalje jasnu poruku da “NATO ostavlja svoja vrata otvorenima kako bi se dovršila naša vizija cjelovite, slobodne i mirne Europe”.

Naglasio je također da ovo nije kraj puta i da Crna Gora treba nastaviti s reformama u prilagodbi obrane, unutarnjim reformama, posebice u pogledu vladavine prava te nastaviti raditi na podizanju javne potpore za članstvo u Savezu.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.