Tajfun Dujuan ‘protutnjao’ je Tajvanom u ponedjeljak, ostavljajući iza sebe najmanje dvoje mrtvih i više od 300 ozlijeđenih, prije nego što je svoj put nastavio prema kontinentalnoj Kini. Orkanski vjetrovi i snažni pljuskovi otvorili su u ponedjeljak klizište na istočnoj tajvanskoj obali, a grad Suao bio je suočen s udarima vjetra od čak 246 km/h.

Tijekom noći došlo je do rušenja stabala i manjih strukturnih oštećenja, ali tek će se danas saznati pravi opseg štete. Dva muškarca su poginula kada ih je orkanski vjetar srušio, a usred oluje ozlijeđene su još 324 osobe, većina od krhotina ili grana nošenih vjetrom ili u prometnim nesrećama.

Raste zabrinutost zbog odrona ili poplava i na planinama skeveroistočnog Tajvana, gdje je palo više od pola metra kiše. Vojska je evakuirala oko pet tisuća ljudi koji žive na osjetljivim planinskim područjima uoči dolaska oluje, koja je pprekinula javni prijevoz i prizemljila sve letove.

Tajfun je u utorak rano ujutro pogodio gusto naseljenu jugoistočnu obalu Kine, gdje su vlasti evakuirsle više od 260 tisuća ljudi.

Komentiraj

FOTO:EPA/DAVID CHANG
PODIJELI
NACIONAL je već 20 godina najutjecajniji politički tjednik u Hrvatskoj.