Državni hidrometeorološki zavod u utorak je objavio dugoročnu prognozu za nadolazeće ljeto. Navode kako nas očekuje uglavnom toplije vrijeme od prosjeka, i to u sva tri ljetna mjeseca (lipanj, srpanj, kolovoz).

To su pokazale analize dostupnog prognostičkog materijala iz mnogih europskih i svjetskih centara za dugoročnu prognozu vremena obzirom da se se srednja tromjesečna temperatura (lipanj, srpanj, kolovoz) za područje Hrvatske predviđa višom od klimatološkog srednjaka ili najmanje oko njega uz veliku vjerojatnost ostvarenja prognoze.

Toplije vrijeme moguće je u drugoj polovici lipnja i na kopnu i na moru te u kolovozu, ponajprije u Dalmaciji. Iako će ljeto biti iznadprosječno toplo, ne znači da neće biti kraćih hladnijih razdoblja, kada je moguća temperatura niža od uobičajene.

Tijekom ljeta 2016. očekuje se da će biti uobičajeno kišno, dakle s količinom oborine uglavnom oko prosjeka. Budući je tijekom ljetne sezone uobičajena pljuskovita oborina, a mogući su i izraženiji pljuskovi i grmljavina vrlo lokalnog karaktera, prognozirana količina oborine vjerojatno će biti nejednoliko raspoređena. Isto tako, uobičajena količina oborine koja padne tijekom ljeta, osobito na području Dalmacije, je razmjerno mala pa je stoga lokalno moguća i manja količina kiše od prognozirane, navode iz DHMZ-a.

Komentiraj

FOTO:Dusko Marusic/PIXSELL
PODIJELI
NACIONAL je već 20 godina najutjecajniji politički tjednik u Hrvatskoj.