U Dubrovniku se u nedjelju, 6. prosinca, obilježava Dan dubrovačkih branitelja i 24. obljetnica najgoreg napada na grad u Domovinskom ratu.

U sklopu programa sjećanja na ratna događanja na blagdan svetog Nikole 1991., na nekoliko lokacija u Dubrovniku ujutro će biti odana počast svim poginulim braniteljima, na programu je polaganje cvijeća i paljenje svijeća kod križa na brdu Srđ, a potom mimohod Gradske glazbe i Dubrovačkih mažoretkinja te sjećanje na pomorce i branitelje stradale na moru.

Popodne, u 15, 45 sati bit će služena sveta misa zadušnica za stradale branitelje naselja Sustjepan, a u 18 sati u Dubrovačkoj katedrali bit će svečana sveta misa zadušnica za poginule branitelje i civile u Domovinskom ratu. Prigodni program koji traje od srijede zaključit će koncert Dubrovačkog simfonijskog orkestra.

Napad jugosrpske i crnogorske agresorske vojske, tog crnog petka 1991., počeo je u ranim jutarnjim satima, a od zore se po Dubrovniku pucalo s kopna i mora. Tog dana živote je izgubilo 19 civila i četiri branitelja, deseci su ranjeni, a broj projektila koji je pao na Dubrovnik i staru povijesnu jezgru mjerio se u tisućama. Oštećeno je više od 460 zgrada, a tijekom agresije na Dubrovnik i okolicu, u ratu je poginulo više od 300 branitelja i civila, dok je više od 30 tisuća ljudi bilo primorano napustiti svoje domove. Materijalna šteta bila je neprocjenjiva.

Najžešći napad je bio na tvrđavu Imperial na brdu Srđ poviše Dubrovnika, staru gradsku jezgru, kao i na područje naselja Sustjepan i Nuncijata te hotel Belvedere koji je do danas stoji neobnovljen. Napad na sve crte obrane, koji je započeo oko šest sati, trajao je cijeli dan, a u jednom trenutku nekolicina branitelja koji su bili u tvrđavi i odbijali agresorske napade zatražili su da se upravo na tvrđavu Imperial otvori vatra iz svih obrambenih položaja. To je bio jedini način kako zaustaviti neprijateljske snage koje su, daleko brojnije i bolje naoružane, napredovale i došle do samih bedema Imperiala.

Tog najtežeg dana, 6. prosinca 1991., Dubrovnik su na prvim crtama obrane obranila 163 branitelja, po čemu će dubrovačka 163. brigada Hrvatske vojske kasnije i dobiti svoju brojčanu oznaku.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.