U dubrovačkoj Galeriji Dulčić Masle Pulitika u četvrtak navečer  otvorena je izložba slika začetnika hrvatske moderne Vlahe Bukovca iz privatnih zbirki, a među 14 djela nalaze se i tri koja javnost nikada nije imala prilike vidjeti, rekla je kustosica izložbe Vesna Delić Gozze.

“U izložbenom prostoru Galerije Dulčić Masle Pulitika skupili smo 14 slika. Izloženi su reprezentativni primjerci Bukovčeve portretistike, a izložba je otvorena u povodu 160. obljetnice slikareva rođenja. Koncentrirali smo se na privatne zbirke. Dobili smo radove koji su bili rijetko izlagani, a tri djela nisu nikad bila pokazana našoj javnosti!”, rekla je Delić Gozze te dodala kako izabranih 14 radova predstavljaju sve faze slikareva rada.

Istaknula je kako među ovim djelima valja izdvojiti slike ‘Gospodin s cigaretom’, ‘Portret Iva Vojnovića’ te ‘Djevojka riđe kose’.

”Slika ‘Gospodin s cigaretom’ pripada pariškoj fazi i pokazuje oslobađanje Bukovčevog tonskog i akademskog načina slikanja i njegov polagani, ali sigurni put prema vlastitoj inačici impresionizma.

“Portret Iva Vojnovića” nije bio u javnosti od 60-tih godina prošlog stoljeća, a u međuvremenu je promijenio i vlasnika. Akt “Djevojka s riđom kosom” najbolje pokazuje kako se Bukovac razvijao u praškom periodu, paletu s tanjim kistom i vidljivim potezima, kratkim, paralelnim potezima koje je radio”, rekla je kustosica.

Delić Gozze nije otkrila vrijednost izloženih djela,  tek je istaknula kako su sva djela osigurana na njihovu procijenjenu vrijednost. Također je ustvrdila  da su svi vlasnici iz Hrvatske.

Izložba je otvorena do 27. prosinca.

Komentiraj

FOTO:HINA/ Nikša MILETIĆ
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.