Tradicionalna Zagrebačka slavistička škola u Dubrovniku, 44. hrvatski seminar za strane slaviste održat će se od 17. do 28. kolovoza, a okupit će inozemne studente slavistike i kroatistike te sveučilišne nastavnike kojima je hrvatski jezik i književnost primarni znanstveni interes.

Na ovogodišnjem hrvatskom seminaru za strane slaviste sudjelovat će 60 polaznika iz dvadesetak država, a među njima su i polaznici iz Kenije, Mauricijusa, Kanade i Irske.

U nastavnom dijelu programa polaznici će u osam različitih lektorata usavršavati svoje znanje hrvatskoga jezika, obrađivati lingvističke, književne i komparatističke teme te pojedina područja hrvatske povijesti. Studenti će također slušati tematski ciklus predavanja naslovljen “Drugi: alteritet, identitet, kontakt u hrvatskom jeziku, književnosti i kulturi”.

Njime će se pokušati propitati kakve oblike, uloge, i mjesta figura drugosti zauzima u odnosu na postojeći i priželjkivani hrvatski kulturni identitet, pojasnio je Hini voditelj Zagrebačke slavističke škole Tvrtko Vuković.

 

  • Predavači na seminaru bit će domaći i inozemni ugledni profesori i istraživači – Morana Čale, Jasna Čapo Žmegač, Suzana Marjanić, Zrinka Jelaska, Maciej Czerwinski i drugi.

 

U kulturološkom bloku bit će prikazan ciklus hrvatskoga dokumentarnog i igranog filma povezan s temom seminara te organiziran posjet dubrovačkim znamenitostima.

Posebni gosti seminara ove su godine akademik Stjepan Damjanović i profesor Stipe Botica koji će govoriti o 140 godina djelovanja kroatistike na Sveučilištu u Zagrebu. Povodom toga bit će otvorena i prigodna izložba u Poslijediplomskom središtu u Dubrovniku.

Na seminaru će gostovati i glumac Dragan Despot s višestruko nagrađivanom predstavom Na rubu pameti.

Također, bit će predstavljen zbornik znanstvenih radova o kognitivnoj lingvistici “Dimenzije značenja” urednika Branimira Belaja, a u okviru filmske radionice snimat će se kratak film o svim događanjima.

Zagrebačka slavistička škola djeluje u okviru Odsjeka za kroatistiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Komentiraj

FOTO:Pixabay
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.