Posljednji koncert u sklopu novog glazbenog programa na 67. Dubrovačkim ljetnim igrama pod nazivom ”U susret budućnosti”, a koji predstavlja mlade laureate prestižnih međunarodnih glazbenih natjecanja, održao je u srijedu navečer pijanist Yury Favorin.

Na programu su bili Lisztova Sonata u h-molu zatim djela Manuela de Falle Fantasía Bética i Hommage Debussyju, potom i Izbor prve i druge knjige Preludija Claudea Debussyja koji uključuje Vrata Alhambre, Puckov ples i Vatromet te La valse Mauricea Ravela.

Kako ističu iz Igara, Yury Favorin rođen je 1986. godine. Diplomirao je i završio poslijediplomski studij na Moskovskom državnom konzervatoriju P. I. Čajkovski u klasi Mihaila Voskresenskog. Osvojio je nagradu na Natjecanju Olivier Messiaen u Francuskoj, te prvu nagradu Fondacije Gyorgy Cziffra u Austriji i na Natjecanju za mlade pijaniste Nikolay Rubinstein. Godine 2010. laureat je natjecanja Queen Elisabeth u Belgiji, nakon čega započinje njegova međunarodna karijera. Favorin je rado viđen gost u poznatim glazbenim centrima kao što su koncertne dvorane u Moskvi i drugim ruskim gradovima, ali i u Nizozemskoj, Belgiji, Poljskoj, Njemačkoj, Mađarskoj, Austriji, Norveškoj, Italiji, Japanu i Francuskoj.

U dva navrata pozvan je da kao solist svira djela Messiaena i Béle Bartóka s Ansamblom Intercontemporain pod dirigentskom palicom Pierrea Bouleza. Sa skladateljem Aksejem Sisoevim (elektronika) i perkusionistom Dmitrijem Šijelkinom Favorin suosniva ansambl za eksperimentalnu glazbu ”ERROR 404”.

”U susret budućnosti” (Key to the Future) kao novi program na 67. Igrama predstavio je festivalskoj publici prvoklasne mlade glazbenike koji se, osvajajući nagrade na najuglednijim međunarodnim natjecanjima, penju u sam vrh svjetske klasične glazbe.

Komentiraj