U sklopu programa Dubrovačkih ljetnih igara u palači Sponza u Dubrovniku u subotu je upriličen prigodni program naziva ”Pređove pjesme – pjesme za Pređa”, kojim se, uz izložbu njemu u spomen, obilježava pet godina od njegove smrti.

Na tom susretu prijatelja i štovatelja preminulog glumca Predraga Vušovića Pređa (1960-2011) čitano je nekoliko Pređovih pjesama poput ”Karašnjihova”, ”Zvona”, ”Pečata”, ”Obaveze” itd., a nekoliko omiljenih pjesama preminulom glumcu otpjevala je ‘Klapa Pređovih pajdaša’, kao i Ibrica Jusić.

Zijah Sokolović, ujedno i prvi dobitnik novoustanovljene nagrade “Pređov galeb – nagrada za smijeh”, kao hommage preminulom glumcu, izveo je ulomak iz jedne od svojih predstava, a kako je istaknuo tom prilikom, svojom izvedbom pokusao je vratiti živu umjetnost.

“Živi glumci gube bitku s tehnologijom, tako da živa umjetnost posrće u ovim vremenima. Ovo je pokušaj da se vrati živi glumac, a nagrada je dokaz da postoje ljudi koji vjeruju da predstava bez glumca na sceni ne može postojati. Sjećanje na glumca je romantičan potez. Mi pamtimo živu umjetnost, a ovaj osjećaj da smo je vratili u stvarnost je stvarno dirljiv. Ja sam sretan što sam dobio ovu nagradu kao nosilac prolaznosti”, rekao je Zijah Sokolović.

Inicijatorica nagrade za smijeh umjetnica Jagoda Buić istaknula je kako joj je namjera bila da nagrada bude jedinstvena kao sto je bio i Pređo.

“O boli se puno govorilo, a premalo o smijehu. Smijeh je trenutak ljudske sreće kojeg je Pređo dijelio šakom i kapom gdje god je stigao, prijateljima i publici. Ustanovila sam ovu nagradu da bude jedinstvena kao i Pređo”, rekla je Buić.

Komentiraj