Druga ovoljetna dramska premijera 67. Dubrovačkih ljetnih igara, “Othello” Williama Shakespeara u prijevodu Vladimira Gerića te režiji i dramaturškoj obradi Ivice Boban postavljena je u subotu navečer na dubrovačkoj tvrđavi Lovrjenac.

Redateljica Ivica Boban nakon večerašnje premijere je istaknula kako je sve prošlo i bolje od očekivanja.

”Glumci su potegnuli jako puno, a publika je izvanredno primila predstavu. Premijera je prošla bolje od očekivanja. Igrala sam u prvom Othellu na Dubrovačkim ljetnim igrama tamo 60-ih godina prošlog stoljeća, a sada sam ponovno otkrila vrijednost ovog djela koje je suvremeno jer se bavi svime što zlo može učiniti”, rekla je Boban.

Othella je na Lovrjencu glumio Dragan Despot koji je nakon izvedbe ustvrdio kako je ovakvo djelo izazov za svakoga.

”Dali smo sve od sebe u ovom prekrasnom prostoru. Ovo je izazov za svakoga. Ovakvo nešto se događa jako rijetko i to treba iskoristiti, naročito kada je spoj sa Shakespearom i dubrovačkim nebom. To je idealan spoj”, rekao je Despot te istaknuo kako su ga Igre odredile i glumački i životno.

Anja Đurinović, koja tumači Othellovu ženu Desmondu također je bila oduševljena izvedbom, ali i dubrovačkom publikom.

”Bilo mi je prekrasno raditi i igrati ovdje, sa svim ovim ljudima. S kolegama na tvrđavi Lovrjenac, Shakespeare, ne znam što reći. Pričali su mi o ‘teškoj’ dubrovačkoj publici, ali sve je prošlo u najboljem redu i na probama i na premijeri”, rekla je Đurinović.

Scenograf predstave je Miljenko Sekulić, kostimografkinja Doris Kristić, skladatelj i oblikovatelj video projekcija je Willem Miličević, a oblikovateljica svjetla Vesna Kolarec. Koreografkinja je Blaženka Kovač Carić, a s glumcima mačevanje uvježbava Lovro Buva. Đurđa Škavić jezična je savjetnica, a vokalna pedagoginja Iva Mihelić. Naslovnu ulogu Othella igra renomirani i višestruko nagrađivani dramski glumac, nacionalni prvak drame HNK Dragan Despot, njegovu ženu Dezdemonu Anja Đurinović, koje je festivalska publika imala priliku vidjeti i na svečanoj ceremoniji otvaranja 67. Igara, a u ulozi Jaga je Rakan Rushaidat. Emiliju, Jagovu ženu igra Ivana Boban, Maro Martinović igra Brabanzija, senatora i Dezdemonina oca, a Cassija, Othellova pobočnika Filip Juričić. Rodriga, mletačkog plemića igra Dado Ćosić, a mletačkog dužda Branimir Vidić Flika. Andrej Dojkić igra Montana, Livio Badurina je Lodovico, Cassijeva ljubavnica je Marija Šegvić, a ostale uloge ostvaruju Jure Radnić, Romano Nikolić, Mateo Videk, Nera Stipičević i Vini Jurčić. Tu su još i Vili Gobac, Marko Capor, Luka Čerjan, Maro Drobnić te Nikola Sekulo. Inspicijent je Roko Grbin, asistent redateljice Paolo Tišljarić, asistent koreografkinje Jure Radnić, asistenti scenografa Antun Sekulić i Domagoj Stjepović, a asistentica kostimografkinje Dubravka Skvrce.

Nakon večerašnje premijerne izvedbe, reprizne će izvedbe Festivalski dramski ansambl odigrati 21., 22., 23. i 24. kolovoza s početkom u 21:30.

Inače, ove godine obilježava se 400 godina od smrti Williama Shakespearea, zbog čega je ”Othello” i izabran kao druga i posljednja ovogodišnja dramska premijera.

Također, Othella je na Igrama (i na Lovrjencu) 1964. prvi put postavio engleski redatelj Stuart Burge, koji je godinu nakon snimio istoimeni film s Laurenceom Olivierom u naslovnoj ulozi. Tada mu je na Lovrjencu suradnica bila upravo Ivica Boban. Festivalska publika još pamti i Othella teatra Eimuntasa Nekrošiusa iz Vilnusa koji je gostovao 2002. godine u kamenolomu Dubac.

Komentiraj