Hrvatska književnica Dubravka Ugrešić dobitnica je ovogodišnje međunarodne književne nagrade Vilenica koju svake godine dodjeljuje Društvo slovenskih književnika, objavio je u srijedu žiri u Ljubljani.

Nagrada se od 1986. godine dodjeljuje piscima i esejistima iz srednje i istočne Europe. Prvi dobitnik Vilenice bio je Fulvio Tomizza, a od autora iz Hrvatske do sada su je dobivali Slavko Mihalić (2000.) i Mirko Kovač (2003.).

Autorski opus Dubravke Ugrešić prelazi nacionalne kulturne okvire, a njen rad karakteriziraju literarna i osobna beskompromisnost, te odbijanje svake manipulacije i nekritičkog prihvaćanja ustaljenih obrazaca, naveo je žiri u obrazloženju nagrade.

Na slovenski jezik prevedena su njezina četiri prozna djela, najprije roman Forsiranje romana reke 1992. godine, te knjiga eseja Kultura laži.

Nagrada će joj biti uručena tijekom predstojećeg 31. po redu međunarodnog literarnog festivala Vilenica.

Komentiraj

FOTO:Zarko Basic/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.