Demokratski savez Srba (DSS) pozvao je u ponedjeljak premijera Andreja Plenkovića da skine spomen ploču s ustaškim pozdravom “Za dom spremni” u Jasenovcu, a SDSS-ovog Milorada Pupovca da uskrati podršku HDZ-u i “ne podržava Vladu države koju sam uspoređuje s NDH”.

U Jasenovcu i dalje stoji ploča poginulim pripadnicima HOS-a s ustaškim pozdravom “Za dom spremni”, podsjeća DSS u priopćenju. Istovremeno, kao i zadnjih 27 godina javnog političkog života, Milorad Pupovac kritizira Hrvatsku i uspoređuje ju s NDH, a o njemu ovisi Vlada iste te države jer, kao i obično, podržava Vladu HDZ-a.

Licemjerno je da Pupovac politički podržava HDZ, koji uspjeva sačuvati vlast samo zbog njegova glasa u Saboru, a na komemoracijama srpskih žrtava Drugog svjetskog rata populistički napada vlast koju podržava, ističe DSS.

DSS poziva premijera Plenkovića da se suvremena Hrvatska odrekne ustaškog pozdrava “Za dom spremni”, te da organi reda skinu ploču s tim pozdravom sa zgrade bivšeg vrtića u Jasenovcu.

Pupovca pak poziva da uskrati podršku HDZ-u i da ne podržava Vladu države koju sam uspoređuje s NDH, “ako već istinski misli ono što javno priča”.

Pupovac je dio vlasti i sa svojom pozicijom podržava ustaški pozdrav “Za dom spremni”, tvrdi DSS i poručuje da srpski predstavnici ne trebaju sudjelovati u bilo kojoj Vladi koja koketira s fašizmom.

Komentiraj