Glavni državni odvjetnici Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije razgovarali su u utorak u Tuzli o suradnji u istragama povezanim s ratnim zločinima, objavilo je tužiteljstvo BiH.

  • Na sastanku su bili glavni hrvatski državni odvjetnik Dinko Cvitan, Goran Salihović, glavni tužitelj BiH i tužitelj Posebnog tužiteljstva za ratne zločine Srbije Vladimir Vukčević.

 

Radni sastanak bio je “nastavak uspješne suradnje među državnim odvjetništvima u regiji, posebice na procesuiranju ratnih zločina i traganju za nestalim osobama”, navodi se u priopćenju.

Bio je to važan korak i u provedbi smjernica o zajedničkoj suradnji potpisanih u travnju 2015. godine u Sarajevu, dodaje se.

Glavni državni odvjetnici Hrvatske, BiH i Srbije su 20. travnja pod pokroviteljstvom misije UN-a u BiH potpisali smjernice za unaprjeđenje regionalne suradnje u procesuiranju ratnih zločina, traganja za nestalim osobama i uspostavi posebnog koordinacijskog mehanizma.

Cilj smjernica je osigurati učinkovitije procesuiranje ratnih zločina u kojima se osumnjičeni, žrtve ili dokazi nalaze na području dvije ili više država.

Potpisivanjem smjernica državni odvjetnici potvrdili su i prihvaćanje obveza iz Deklaracije Međunarodnog povjerenstva za nestale osobe (ICMP) o ulozi države u rješavanju sudbine nestalih osoba u oružanim sukobima i povredama ljudskih prava.

Tu su deklaraciju u kolovozu 2014. u Mostaru potpisali predsjednici država regije kako bi time potaknuli rješavanje problema oko 12 tisuća osoba koje se i danas vode nestalima.

UN se obvezao pružiti tehničku i financijsku potporu državnim odvjetništima zemalja regije.

Komentiraj

PODIJELI
NACIONAL je već 20 godina najutjecajniji politički tjednik u Hrvatskoj.