SLAVKO MIDZOR/PIXSELL

Tvrtka Innecto je HDZ-ovoj koaliciji donirala 190 tisuća kuna, a protiv Petrova je podnijela kaznenu prijavu zbog neplaćenih 800 tisuća kuna za radove u Metkoviću

Domoljubna koalicija prošle srijede je objavila financijsko izvješće o troškovima predizborne kampanje, u kojem se nalazi i popis donatora. Kao drugi najveći donator u tom se izvješću spominje i građevinska tvrtka Innecto iz Splita čiji je vlasnik Ivan Sikirica. Innecto je HDZ-ovoj koaliciji donirao 190 tisuća kuna te je drugi najveći donator, odmah iza tvrtke Oštrc jednog od najbogatijih Hrvata Marinka Zadre, koji je donirao 200 tisuća kuna. Ono što je u tom slučaju zanimljivo jest da se tvrtka Innecto nalazi u dugogodišnjem sporu s Gradom Metkovićem, a protiv njegova gradonačelnika Bože Petrova čak su i podigli kaznenu prijavu. Naime, tvrtka Innecto je u prosincu 2014. podnijela kaznenu prijavu protiv metkovskoga gradonačelnika Bože Petrova zbog nešto više od 800 tisuća neplaćenih kuna za radove u Ulici Andrije Hebranga u Metkoviću te zbog stotinjak tisuća kuna bankovnog jamstva koje je na štetu tvrtke naplatio Grad Metković. Kako stoji u kaznenoj prijavi, riječ je o poslovima ugovorenim još za gradonačelnika Stipe Gabrića Jamba. Posao na obnovi ulice ugovoren je u ožujku 2013., i to za nešto manje od 1,4 milijuna kuna s uračunatim PDV-om. Kako stoji u kaznenoj prijavi, izvođač je izvršio radove ukupne vrijednosti milijun i 383 tisuće kuna, no do svibnja 2014. plaćeno mu je 583.500 kuna. Stoga je u svibnju prošle godine Innecto obustavio radove jer ih, kako navodi u prijavi, više nije mogao financirati vlastitim sredstvima. Istodobno, nadzorni inženjer kojeg je, sukladno zakonu, imenovao Grad Metković, odbio je ovjeriti građevinsku knjigu pa tvrtka nije mogla naplatiti preostalih oko 800.000 kuna. Tu nesuglasicama nije bio kraj, jer je Innectu naplaćeno i jamstvo poslovne banke u iznosu od 116.000 kuna koje je priložio prije početka radova, a koje mu je trebalo biti vraćeno nakon završetka. Prethodno je Grad Metković jednostrano razvrgnuo ugovor o gradnji, nakon što je Innecto obustavio radove, te je potom aktivirao bankovno jamstvo. Iz cijele priče je tvrtka Innecto, kako proizlazi iz njihove kaznene prijave, izišla lakša za više od 900.000 kuna.

Božo Petrov je tu kaznenu prijavu komentirao prije godinu dana za Slobodnu Dalmaciju, kada je rekao da će “protiv osoba koje podnose kaznene prijave bez osnova tražiti odgovornost”. Bit će zanimljivo vidjeti hoće li ostati pri svojoj tvrdnji i danas, kada na državnoj razini “surađuje” s Domoljubnom koalicijom kojoj je Innecto drugi najveći donator.

No kaznena prijava podnesena od tvrtke Innecto nije jedina koja tereti Petrova. Kao što je Nacional već pisao, nekoliko kaznenih prijava protiv Bože Petrova predano je krajem rujna Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta u Zagrebu. Prijave se odnose na nekoliko slučajeva potencijalnog oštećivanja gradskog proračuna Metkovića, a podnijela ih je osoba iz tog grada koja smatra da će se u Zagrebu ti slučajevi brže riješiti. Te kaznene prijave protiv Petrova podnesene su Uskoku u Zagrebu još uoči izbora, a sada se opet pokušavaju aktualizirati kako bi se ukazalo na navodno naličje aktivnosti Bože Petrova u Metkoviću.

Komentiraj