Danas se održava drugi krug konzultacija predsjednice Kolinde Grabar Kitarović sa čelnicima parlamentarnih stranaka koje su na izborima prije mjesec dana izabrane u Hrvatski sabor o davanju mandata za sastavljanje Vlade.

Konzultacije će se održati u dva dijela – prvi dio trajat će od 9 do 11 sati, a poslijepodnevni počinje nakon 14 sati. Nakon završetka svih sastanaka, predsjednica Grabar Kitarović obratit će se javnosti.

Mirko Rašković, izabrani zastupnik srpske nacionalne manjine i bivši član SDSS-a neće doći na konzultacije u Ured predsjednice zbog obveza u Šibensko-kninskoj županiji, javlja HRT.

U prijepodnevnom dijelu konzultacija predsjednica će primiti najprije zastupnike nacionalnih manjina, zatim Stipu Petrinu, Ivana Vilibora Sinčića, reformista Radimira Čačića. Zatim će razgovarati s predstavnicima HDSSB-a, Milanom Bandićem, Dragom Prgometom, Borisom Miletićem iz IDS-a. Od 14 sati razgovarat će s predstavnicima MOST-a nezavisnih lista, Domoljubne koalicije i koalicije Hrvatske raste.

Ermina Lekaj Prljaskaj, predstavnica albanske manjine bila je prva na konzultacijama kod predsjednice, a po izlasku sa sastanka rekla je kako još nije odlučila. Poručila je da bi se manjinac trebao pridružiti većini.

Veljko Kajtazi, zastupnik romske i još nekoliko nacionalnih manjina kazao je nakon konzultacija kako ostaje pri stavu da koaliciji Hrvatska raste želi dati priliku da sastavi novu Vladu.

Šandor Juhas, zastupnik mađarske manjine, izjavio je nakon konzultacija kako je najgore kada netko mijenja stav. Nakon prvoh konzultacija rekao je kako daje potporu koaliciji Hrvatska raste.

“Očekujemo da, tko će imati većinu, da će predsjednica imenovati mandatara s kojim cćmo krenuti u razgovore”, rekao je Vladimir Bilek, zastupnik češke i slovačke manjine. On je prvotno, kao član HNS-a, potporu dao koaliciji Hrvatska raste.

Furio Radin, zastupnik talijanske manjine, i dalje održava koaliciju Hrvatska raste. “Most ne priča o manjinama, a Vlada u kojoj bi oni bili ,za nas bi bila nepoznanica – jer ne znamo koje su njihove moguće reforme u pogledu manjina”, rekao je Radin.

“Predsjednici smo rekli da smo pod nerazriješenim okolnostima izgubili člana”, rekao je potpredsjednik SDSS-a Milorad Pupovac nakon konzultacija novinarima, prenosi N1 televizija. “Zadnji kontakt s Raškovićem bio je 19. studenoga i otada se više ne javlja, što je kod nas izazvalo zabrinutost, posebno zbog indicija koje su se u međuvremenu pojavile oko nekih stranaka i koalicija koje pletu mrežu koja ih sve više udaljuje od suradnje s SDSS-om”, rekao je Pupovac.

Stipe Petrina nakon konzultacija s predsjednicom poručio je kako će podržati onu koaliciju koja će imati 75 mandata, a njegov bi 76. bio presudan. Na pitanje koga bi podržao kao mandatara, rekao je da još ne zna, ali kako je bliži podršci koaliciji Hrvatska raste jer ima više mandata od Domoljubne koalicije.

Ivan vilibor Sinčić iz Živog zida i nakon drugih konzultacija rekao je kako neće pružiti podršku ni jednoj koaliciji. “Ostajemo pri svome”, kazao je Sinčić u ponedjeljak.

Predsjednik Narodne stranke – Reformisti Radimir Čačić poručio je da trenutna situacija ukazuje na to da će se održati novi izbori. “Primarno, odgovornost je na Mostu, a sekundarno na dva velika bloka koja se ne žele dogovoriti, jer postoji rješenje bez Mosta – njihovim dogovorom”, poručio je Čačić.

Da su novi izbori izgledna opcija tvrdi i predsjednik HDSSB-a Dragan Vulin. “Nikome nismo dali podršku, nismo ništa dogovorili, ali spremni smo na razgovor ako to bude bilo potrebno. No, čini nam se da su novi izbori sve izglednija opcija, ne priželjkujemo ih, ali smo spremni”, kazao je nakon sastanka s predsjednicom.

Milan Bandić kazao je kako je svima, pa i predsjednici, u interesu da se ova saga što prije završi. “Uzdam se u razum Zorana Milanovića, širinu Tomislava Karamarka i iskustvo Bože Petrova da se dogovore, da ne zabavljamo javnost sagom koja traje dva tjedna”, dodao je zagrebački gradonačelnik. “Svaki bedak može doći u situaciju da dobije vlast, ali ju svaki bedak ne može zadržati”, zaključio je Bandić.

Drago Prgomet je reka kako će odluku o podršci donijeti skupštin HRiD-a u srijedu, a odlučivat će se po načelu jedan član – jedan glas.

Nakon prvog kruga konzultacija, predsjednica je objavila kako nitko nije imao potrebnu većinu za sastavljanje Vlade. Prema Ustavu, predsjednica mandat za sastavljanje Vlade povjerava onoj oosbi koja ima povjerenje većine svih zastupnika, njih najmanje 76.

Nakon što je prošlog tjedna pokušaj konstituiranja Hrvatskog sabora bio neuspješan, MOST nezavisnih lista na zajednički je sastanak pozvao čelnike dvije najveće koalicije – Hrvatska raste i Domoljubne koalicije. Taj će se sastanak održati danas u podne.

Komentiraj