Predsjednik Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi Dražimir Jukić gostovao je jutros u emisiji Novi dan N1 televizije, gdje je rekao da očekuje razgovor s novim mandatarom Tihomirom Oreškovićem, kao i da je Zoran Milanović isprovocirao iznošenje plinskih boca.

Branitelji su se prdružili zahtjevima za ostavkom i smjenom Zorana Milanovića sa čela SDP-a. Jukić objašnjava kako su još prije godinu dana upozoravali da se Domovinski rat pokušava pretvoriti u građanski rat. “Rečeno je da će se napraviti registar agresorske vojske. Ljudi koji su po Hrvatskoj ubijali i palili mislim da nije primjereno da ih građani plaćaju”, kaže Jukić.

Dodaje kako i među prosvjednicima ima članova SDP-a, a od nove Vlade očekuje da sjednu za stol i iznesu svoje problemene, te njihovo zajedničko rješavanje. “Problemi branitelja se ne mogu riješiti bez branitelja”, ističe.

Poručuje kako im nije drago što se u pregovorima nisu spomenuli branitelji. “Normalno da nam to nije drago jer hrvatske države ne bi bilo da nije bilo branitelja”, ističe dodajući kako je zakon o braniteljima u Kanadi dobar te da bi bilo dobro da se on primjeni i u Hrvatskoj.

“Zašto su manjine ustavom zaštićene, a branitelji nisu? Ne znam u čemu je razika. Zašto se bilo tko može poigravati s braniteljima”, kaže Jukić dodajući kako je svjestan da Orešković probleme branitelja ne može riješiti u trenutku. Na pitanje koliko će još trajati prosvjed u Savskoj, Jukić odgovara kako će pričekati da se formira nova vlada te će tada odlučiti.

Ističe kako je prosvjedom postignut cilj što se tiče upozoravanja na probleme. Također, ističe kako su spriječili zakon gdje se izjednačava žrtva i agresor. “Jesmo li uspjeli promijeniti i vratiti neke stvari da svi zakoni koji se sprovode vrate u Ministarstvo branitelja to nismo, to nismo u mogućnosti. Milanović je na sastanku rekao da su to sve sitnice i da se sve riješi bez problema. Do dana današnjeg nije ništa napravio. Zato smo podržali gospodina Flegu”, kaže Jukić.

O dijelu javnosti koji je negativno reagirao kaže kako su to bili antiprosvjedi malih skupina organiziranih od Ive Josipovića, Vesne Pusić i Milanovića. O plinskim bocama u Savskoj kaže kako je Milanović poslao svoje ljude, za to, kaže, imaju i informacije iz službi. “Oni su isprovocirali da se boce iznesu, mi smo tada bili u Markovoj crkvi. Nažalost, neki naši dečki su nasjeli na to i stavili su te boce na cestu. To su bile prazne plinske boce. Imamo informacije, nadam se da će novi ministar provesti istragu o tome”, objašnjava.

Jukić kaže i kako na prosvjedu na Markovu trgu niti u jednom trenutku nisu nikoga napali. “Policija se zaletjela na crkvu i htjela privesti Klemma. Ušli su metar i pol u crkvu. To se pokušava zataškati. Nadam se da će se i tu napraviti istrage. Krivi su oni koji su zapovijedali”, priča. Dodaje kako prosvjednici nisu podržali nikoga kao novog ministra branitelja. Misli kako će novi mandatar sve najbolje procijeniti.

“Imamo pravih branitelja koji su stručni i koji mogu okupiti veću grupaciju branitelja i koji nešto znače među braniteljskom populacijom. Uvjeren sam da će novi mandatar izabrati pravu osobu”, zaključuje Jukić.

Komentiraj