O zračnoj drami koja se tijekom današnjeg dana odvijala nad hrvatskom nebomočitovala se i MORH-ova služba za odnose s javnošću. Priopćenje Ministarstva obrane prenosimo u cijelosti:

“Dva brobena zrakoplova Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) MiG 21 danas, u srijedu, 1. srpnja 2015., po zapovijedi nadležnog NATO zapovjedništva (Combined Air Operations Centre – CAOC ) izvršili su presretanje civilnog zrakoplova koji je ušao u hrvatski zračni prostor.

Radilo se o putničkom avionu, koji je bio na letu iz Frankfurta prema jugoistoku Europe i nije se javljao kontroli leta već na području Slovenije.

Nadležno NATO zapovjedništvo u 16,52 sati izdalo je zapovjed za intervencijom dežurnog borbenog dvojca HRZ i PZO-a, koji su odmah poletjeli i presreli civilni zrakoplov u neposrednoj granici sa Slovenijom.

 

  • Dva hrvatska MIG-a 21 presrela britanski civilni zrakoplov
  • O zračnoj drami očitovao se MORH

 

 

Nakon što je izvršena identifikacija, utvrđeno je da je riječ o avionu Air-bus 321 britanske kompanije Monarch Airlines.

S obzirom da je navedeni avion letio po planu leta, borbeni dvojac pratio ga je do granice BiH, te su se po zapovijedi NATO zapovjedništva CAOC vratitli u zrakoplovnu bazu Pleso.

Presretanje je izvršeno prema svim NATO pravilima iprocedurama predviđenim za takav postupak.

Cjelokupni zračni prostor NATO-a jedinstven je prostor i sve snage brzog odgovora koje provode zadaće air policinga djeluju koordinirano i sinkronizirano pod zapovijedanjem NATO CAOC-a (Combined Air Operations Centre), koje je nadležno za pokretanje procedure presretanja.“

Komentiraj