Što je Black Yoga Screaming Chamber i kako vrištanje utječe na psihofizičko stanje, što je primamljivo u elektronskoj metal operi te kako se bezbolno osloboditi bijesa? Odgovore će pronaći publika šestog Ganz novog festivala, koji se ove godine održava kao Pobješnjeli Ganz, od 13. do 16. listopada u zagrebačkom Studentskom centru.

Ganz se svake godine preispituje i reinterpretira s obzirom na društveni kontekst u kojem djeluje, umjetnike s kojima ima prilike surađivati te potrebe scene i publike koje pokušava dokučiti. U glavnom i off programu festivala ove godine nastupit će hrvatski, nizozemski, španjolski, švicarski, libanonski, islandski, i australski umjetnici, Adriana Josipović, DJ, Osobna!, Edo Maajka, Erna Ómarsdóttir & Valdimar Jóhannsson, Enesa Mahić, Kristoff K. Roll, Live band Karaoke, Lotte van den Berg & Daan ’t Sas, María Jerez, Cuqui Jerez, Eva Badanjek, Ivan Penović, Matea Bilosnić, Martina Zelenika & Sara Ercegović, Miro Župa, Nataša Rajković, Nenad Kovačić, Rabih Mroué, Roberta Milevoj, Zrinka Užbinec, Matija Ferlin & Bojan Gagić, Rosalind Crisp & Bo Wiget te Saša Božić.

Ove godine ganz novo se seli s druge strane rampe, do Ganzove publike, koja će po prvi puta imati prilike gledati predstave etabliranih europskih i svjetskih autora poput Rabih Mrouéa i Erne Ómarsdóttir te dobiti društveno prihvatljiv okvir za izražavanje i kreativnu transformaciju ljutnje i bijesa – emocija koje su u našem društvu mahom potisnute i osuđivane. Ganz je, kažu organizatori, ljekovit festival jer pogađa direkt u glavu: preispituje smrtni grijeh, način na koji pričamo o svijetu, kako razmišljamo o ratu, što smatramo čudima, a pritom tjera strah od nepoznatog.  

Na ovogodišnjem Ganzu očekuje se dolazak 50 umjetnika iz devet zemalja koji će u 4 dana festivala predstaviti aktualna kazališna zbivanja. U parku Zrinjevac festival će otvoriti umjetnička instalacija In the shadow of the waves francuskog sound art dua Kristoff K.Roll, koji pozivaju sve građane da sudjeluju u stvaranju zvučne biblioteke spavajućeg svijeta: Priča iz sna evocira moguće svjetove, noć, tihe sate, drugi svijet koji nastanjujemo kao spavači. Zabilježite vaša sjećanja na snove, govoreći u naš mikrofon!

Nakon tri tjedna intenzivne radionice, María Jerez, Eva Badanjak, Matea Bilosnić, Sara Ercegović, Ivan Penović, Martina Zelenika i Cuqui Jerez otvorit će vrata svojeg Kabineta slasnih čuda. Ovi autori različitih umjetničkih disciplina upravo će njihovim “miješanjem” stvoriti prostor tog čudnog kabineta koji svojom vizualnom estetikom podsjeća na lunapark umjetničkih poetika i doživljaja stvarnosti.

#BuildingConversationZAGREB2016 projekt je kazališne umjetnice Lotte van den Berg i vizualnog umjetnika Daan ‘t Sasa koji vam nudi mogućnost istraživanja načina na koji naš govor stvara svijet u kojem živimo.  Nizozemski umjetnici inspirirani praksama Aboridžina, Occupy pokretom i Indijancima Great Lake Districta u Kanadi, teorijom filozofa i filozofkinja poput Bruna Latoura, Davida Bohma i Chantal Mouffe, stvorili su program razgovora koji se na razne načine fokusira na naše zamišljanje budućnosti. Možemo li zamisliti alternativni svijet zajedno?

Nakon njujorške Mome i Walker Art Centra, u Zagreb prvi put dolazi etablirani libanonski umjetnik Rabih Mroué s predstavom Riding on Cloud, koji nas kroz potresnu priču jednog čovjeka u libanonskom građanskom ratu tjera na promišljanje same ideje rata. Njegov video rad Pixelated revolution kroz snimke Sirijskog rata razotkriva diktatorsku vladu imidža, pozivajući publiku da pogledom kroz dvije leće kroz koje se nišane dva čovjeka – onoga iza snajpera i drugoga iza kamere – otkrije ne ono što ta slika prikazuje već ono što skriva.

Za postizanje maksimalnog učinka, važna je i koncentracija glazbe. Dobre glazbe. Na Ganzu će nastupiti DJ Nenad Kovačić, DJ, osobna! i DJ Miro Župa. Posljednjeg dana festivala svira i Live band Karaoke koji će izvesti popularne pjesme. Također, na festivalu će biti postavljene dvije izolirane komore Black Yoga Screaming – u Teatru &TD i u predvorju Menze u Savskoj 25.

Pobješnjeli Ganz donosi i nekoliko radionica na temu bijesa: Extravagant furies kazališne izvođačice Adriane Josipović, o tome kako istjerati negativne emocije na površinu; Metal Yoga Screaming Workshop islandske umjetnice Erne Ómarsdóttir, namijenjenu ljubiteljima hakirane yoge, te Rage dance, na kojoj će Enesa Mahić pokazati kako istražiti svoju osobnu povijest kroz ples, pokret i tjelesno orijentirane psihoterapeutske vježbe.

Kroz radionicu Ganz nove pjesme polaznike će provesti hip hop glazbenik Edo Maajka, a s priznatom kazališnom autoricom Natašom Rajković proći će kroz sve faze razvoja umjetničkih projekata.

Ganz nove besplatne ulaznice mogu se preuzeti na dan izvedbi pojedine predstave i programa na blagajni Teatra &TD, Savska cesta 25, od 11 sati sve do početka predstave, a za plesnjake, koncert i instalacije nije potrebno preuzeti ulaznicu. Najavni video može se pogledati na ovom linku https://www.youtube.com/watch?v=XbE9ykTRw0E

Ulaz na sve programe festivala je besplatan. Više o svim programima na ganznovi.sczg.hr i Facebook stranici.

Komentiraj