Zastupnici donjeg doma poljskog parlamenta u srijedu su potvrdili paket pravosudnih reformi za koje kritičari tvrde da umanjuju vladavinu prava u toj državi.

Najveću zabrinutost izazvala je promjena koju vladajući konzervativci žele uvesti u ustavnom sudu.

Novim mjerama, koje trebaju potvrdu i gornjeg doma parlamenta, 25 članova Državnog pravosudnog vijeća odabirao bi parlament, a ne suci kao dosad.

Vijeće je zaduženo za nadziranje neovisnosti poljskih sudova. Kritičari smatraju da će predložene promjene smanjiti njegovu moć i pogoršati diobu vlasti.

Poljska je u sukobu s Europskom unijom otkad je 2015. na vlast stupila konzervativna stranka Pravo i pravda.

Europska komisija prošle je godine pokrenula istragu kako bi se utvrdilo je li Varšava nekim svojim potezima prekršila temeljna prava EU-a.

Komisija je izrazila zabrinutost i zbog promjena zakona o javnim medijima, kao i zbog reformi koje jačaju ovlasti službi sigurnosti u praćenju online komunikacija i telefonskih razgovora.

Komentiraj

FOTO: EPA/MARCIN OBARA
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.