Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk susrest će se u utorak u Nikoziji s ciparskim predsjednikom Nicosom Anastasiadesom koji je izrazio velike rezerve spram obećanja EU-a Turskoj u okviru njihovih rasprava o rješavanju izbjegličke krize.

Do susreta najavljena u službenom programu Donalda Tuska dolazi uoči  novog summita EU-a 17. i 18. ožujka na kojemu će Europljani i Turci pokušati finalizirati sporazum kojim se predviđa da Turska preuzme sve nove migrante koji dolaze u EU s njihove obale.

Zaključci summita EU-Turska od 7. ožujka spominju i perspektivu “otvaranja novih poglavlja što je prije moguće” u pregovorima za prijem Turske u EU. Prije novog summita, Tuska su zemlje članice EU-a zadužile da nastavi rasprave s Ankarom.

“Glede zahtjeva Turske da otvori poglavlja koja je jednostrano blokirao Cipar, predsjednik čvrsto stoji iza svojeg stava da otvaranje bilo kojeg poglavlja zahtijeva od Turske da ispuni svoje obaveze”, kazao je u utorak glasnogovornik ciparske vlade Nicos Chirstodoulides.

Ciparska vlada, koju Ankara ne priznaje, blokira od 2009. nekoliko ključnih poglavlja u pregovorima o prijemu Turske u EU, zamrzavajući de facto postupak pristupanja.

Komentiraj

FOTO:EPA/ALEXANDROS VLACHOS
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.