Donacijom inkubatora i uređaja za neinvazivnu potporu disanju novorođenčadi i nedonoščadi Klinici za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” označen je u utorak završetak humanitarne akcije “Palčić gore”, zahvaljujući kojoj je u pet godina 30 hrvatskih rodilišta opremljeno uređajima potrebnim za razvoj prijevremeno rođene djece, čija je ukupna vrijednost nadmašila 5 milijuna kuna.

Predsjednica Kluba roditelja nedonoščadi “Palčići” Željka Vučko rekla je kako donacijom Klinici za infektivne bolesti točno na petu godišnjicu završava “najveća borba za najmanje heroje”.

Pročelnik Zavoda za infektivne bolesti djece Goran Tešović rekao je da donirana oprema znači puno za bolnicu koja skrbi o djeci s najtežim infektivnim bolestima i infekcijskim komplikacijama iz cijele Hrvatske i dijela BiH.

Godišnje kroz ambulantu za hitni prijem prođe između 21.000 i 26.000 djece i adolescenata, dok se njih oko 6000 liječi u dnevnim bolnicama. “Godišnje hospitaliziramo tek oko 1000 bolesnika, među kojima se tristotinjak liječi u jedinici intenzivnog liječenja. Trudimo se da boravak djece u bolnici bude što kraći i da većini osiguramo barem jednog roditelja uz njih”, kazao je Tešović.

Upozorava, međutim, kako je osnovni problem kvaliteta smještaja i potreba cjelokupne obnove prostora u kojem Zavod djeluje. “Opremu smo uspjeli obnoviti, ljude kontinuirano educiramo, ali treba unaprijediti kvalitetu prostora u kojima naši bolesnici borave”, dodaje.

O uvjetima u kojima rade dovoljno govori to što sve bolesnike koji dolaze na kontrolne preglede i u dnevnu bolnicu primaju u jednoj ordinaciji.

“Naš dojenački odjel djeluje u prostorima koji su sagrađeni 1893. godine, to je najstarija zgrada u bolnici. Druga dva odjela funkcioniraju u prostorima koji su napravljeni prije 30 i 50 godina, pri čemu značajnijih investicija na odjelu gdje se hospitaliziraju najozbiljniji bolesnici i gdje se nalazi jedinica intenzivnog liječenja, nije bilo od 1978. godine”, rekao je Tešović.

Oprema donirana kroz akciju “Palčić gore” puno znači za bolnicu jer je 2012. godine nedostajalo opreme za tako malu djecu u vrijednosti od oko milijun eura, istaknuo je pedijatar iz KB-a Sveti Duh Milan Stanojević.

To je najranjivija skupina djece, ispod 1500 grama i 28 tjedana gestacije, koja čini jedan posto od oko 38.000 djece, koliko ih se godišnje rodi u Hrvatskoj. Njima je nužno održavanje životnih funkcija i stvaranje novih za preživljavanje, kaže Stanojević.

Komentiraj