Zavodu za onkologiju i hematologiju Klinike za dječje bolesti u srijedu je uručena donacija Ine u iznosu od 150.000 kuna, kojim će biti kupljen hematološki analizator, medicinski uređaj za brzu analizu krvne slike, što može biti presudno u hitnim slučajevima liječenja najmlađih onkoloških bolesnika.

U Zavodu za hematologiju, koji je od lipnja smješten u Klinici za tumore KBC-a Sestre milosrdnice, trenutno se liječi 35-ero djece s onkološkim bolestima.

Sanacijskom upravitelju Klinike za dječje bolesti Zoranu Bahtijareviću i pročelnici Zavoda za hematologiju Jasminki Stepan Giljević donaciju je predao izvršni direktor korporativnih poslova u Ini Tomislav Thuer.

Podsjetio je na kontinuirane donacije Ine Klinici za dječje bolesti te izrazio zadovoljstvo što su ovoga puta predana sredstva za kupnju uređaja koji će ubrzati dijagnozu bolesti kod djece koja se bore s najtežim onkološkim bolestima.

Hematološki analizator je uređaj koji na licu mjesta analizira krv i daje osnovne parametre krvne slike u roku nekoliko minuta, kaže Bahtijarević. To je kod te djece važno jer je u kratkom vremenu moguće prepoznati gubitak krvi, infekcije ili nešto druge, te organizirati premještaj pacijenta prema matičnoj ustanovi, intenzivnoj njezi, naručiti transfuzije ili primijeniti antibiotsku terapiju.

Dosad se na rezultate čekalo sat vremena, jer se krv trebala nositi do laboratorija, a sada se izvađena krv odmah stavlja u hematološki analizator pa se rezultat dobije kroz nekoliko minuta .

Pročelnica Stepan Giljević ističe da se oboljela djeca u Zavodu gotovo svakodnevno podvrgavaju složenim dijagnostičkim i terapijskim postupcima pa je pravovremeno reagiranje u slučaju komplikacija ključ u njihovu zbrinjavanju, o čemu ovisi i krajnji ishod liječenja.

Zavod je Referentni centar Ministarstva zdravlja za solidne tumore dječje dobi, a uz dva odjela i dnevnu bolnicu ističe se po posebnom pristupu liječenju jer pruža mogućnost roditeljima da budu smješteni u bolnici, uz svoju djecu.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.