Talijanski ministar unutarnjih poslova Marco Minniti sastao se u četvrtak s dužnosnicima obavještajnih i protuterorističkih službi kako bi procijenili razinu prijetnji s kojima bi mogla biti suočena talijanska prijestolnica s obzirom na jučerašnji teroristički napad u Londonu i činjenicu da je Rim ovoga vikenda domaćin summita Europske unije.

Policija u Rimu pod uzbunom je nakon što je u srijedu izveden napad u blizini britanskog parlamenta, a sve to uoči summita EU-a kojim će se u subotu obilježiti 60. godišnjica potpisivanja Rimskih sporazuma, osnivačkog dokumenta kojim su udareni temelji Europskoj uniji.

Čelnici zemalja članica EU okupit će se u petak, kada je predviđena njihova audijencija kod pape Franje, dok bi svečanost obilježavanja obljetnice potpisivanja dokumenta iz 1957. trebala biti održana u subotu.

Sigurnost je u Rimu već podignuta na višu razinu zbog najava da će se prilikom dolaska čelnika EU u Rimu okupiti tisuće prosvjednika.

Očekuje se da će se do 25.000 ljudi okupiti na prosvjedima koji će biti održani u znak potpore Europskoj uniji te na onima koji će se održati kao glas protiv Unije.

Dužnosnici navode da će oko ključnih vladinih zdanja, u kojima će se događati obilježavanje, biti uvedene dvije zone sigurnosti.

Po postojećem sigurnosnom planu autobusni i servis podzemne željeznice u te dvije sigurnosne zone bit će obustavljen od petka u ponoć tijekom cijele subote. Pješacima će pak biti zabranjen prolaz u blizini Gradske vijećnice i predsjedničke palače Qirinale.

U jednoj od zona, nazvanoj “plavom” po zastavi EU-a, biti će dopušteno okupljanje prosvjednika, a u zoni će biti postavljene kontrolne točke i stotinjak novih nadzornih kamera.

Za petak su prijavljena i dopuštena dva prosvjedna okupljanja pa se očekuje oko 6.500 prosvjednika koji su za Europsku uniju, koji bi se trebali okupiti ujutro, te 13.000 protueuropski orijentiranih prosvjednika, koji će se okupiti poslijepodne.

Vlasti su predvidjele kamo će oba prosvjedna mimohoda prolaziti kako ne bi došlo do međusobnog susretanja te će oba skupa biti i prostorno i vremenski odvojena.

Komentiraj