HINA / Udruga dr. Ante Starčević – Tovarnik

Dokumentarni film ”Sve je bio dobar san”, redatelja Branka Ištvančića, koji tematizira tragičnu smrt francuskog dragovoljca, hrvatskog branitelja Jean-Michel Nicoliera (1966.-1991.) nakon pada Vukovara, završen je, priopćila je u srijedu Udruga dr. Ante Starčevića – Tovarnik.

Film je snimljen u produkciji Udruge hrvatskih branitelja i dragovoljaca Domovinskog rata te partnera u projektu, tovarničke Udruge dr. Ante Starčevića i zagrebačke Udruge Artizana.

Dugometražni dokumentarac “Sve je bio dobar san” proučava događaje iz vremena početka rata u Hrvatskoj, dolazak Francuza Jean-Michela Nicoliera u Hrvatsku, njegovu borbu, tragiku obrane grada Vukovara od velikosrpske agresije, kao i mučeničku smrt na Ovčari, a sve kroz vizuru njegove majke Lyliane Fournier.

Ona traga za informacijama kako bi došla do posmrtnih ostataka svojeg sina., a film na posve drugačiji način progovara i o Domovinskom ratu.

  • Dokumentarac prati majku ubijenog Jean-Michela, Lyliane Fournier koja živi u Karlovcu, i njeno traganje za posmrtnim ostatcima svojeg sina, ali iznosi i podatke i događaje o mladom Francuzu,   od njegova dolaska u Hrvatsku 1991., boravku na prvoj ratnoj liniji u Mejaškom Selu pa do odlaska u ratni pakao Vukovara.

Majka se prisjeća svojeg sina i njegove mladosti te pokušava otkriti razloge zbog kojih je Jean-Michel otišao iz rodnog Vesoula u Francuskoj na hrvatsko ratište.

Zajedno sa svojim drugim sinom Paulom odlazi u Vukovar u potragu za istinom o posljednjim danima života njezinog sina kojeg su pripadnici Jugoslavenske vojske i srpskih paravojnih jedinica izvukli iz hangara na Ovčari i pogubili na obližnjoj livadi.

U filmu se pojavljuje očevidac mučenja Dragutin Berghofer Beli, pukovnik Ivan Grujić koji forenzički analizira posmrtne ostatke nepoznatih osoba ubijenih za vrijeme Domovinskog rata, Josip Račić koji je zajedno sa Jean-Michelom ležao u razorenoj vukovarskoj bolnici, doktorica Vesna Bosanac, ravnateljice vukovarske Ratne bolnice i drugi.

Priča o mladom Francuzu je pretočena 2012. godine i u roman “Jean ili miris smrti”, koji je utemeljen na dugogodišnjoj osobnoj istrazi književnice Nevenke Nekić i Antuna Ivankovića, protkan iskazima sa suđenja u Beogradu srpskim ratnim zločincima, pismima Jeanove majke i isječcima iz francuskog tiska. Knjiga je izdana u nakladi Udruge dr. Ante Starčević iz Tovarnika.

Premijera ovog 90-minutnog dugometražnog dokumentarnog filma u režiji Branka Ištvančića i producenta Antuna Ivankovića planirana je u veljači u Zagrebu, uz nazočnost ekipe filma i glavne protagonistice Lyliane Fournier, priopćio je  Antun Ivanković, predsjednik Udruge dr. Ante Starčević – Tovarnik.

Komentiraj