Dogovor postignut prošli tjedan s Velikom Britanijom stupit će na snagu samo ako britanski građani izglasaju ostanak u Europskoj uniji, on je pravno obvezujući i ne može biti poništen na Sudu Europske unije, izjavio je srijedu u Europskom parlamentu predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk.
 “Postignuti dogovor je pravno obvezujući i nepovratan. U skladu je s ugovorima i ne može biti srušen an Sudu EU-a. On će stupiti na snagu samo ako britanski građani glasuju za ostanak Velike Britanije u Europskoj uniji”, rekao je Tusk u raspravi na mini-plenarnoj sjednici Europskog parlamenta, na kojoj se razgovoralo o rezultatima prošlotjednog summita.
 Tusk je tako odgovorio na primjedbe nekih članova britanske vlade i Konzervativne stranke da dogovor nije pravno obvezujući.
 Pet članova britanske vlade te popularni gradonačelnik Londona Boris Johnson sudjeluju u kampanju za referendum i pozivaju da se glasuje protiv postignutog dogovora.
 Gradonačelnik Johnson tvrdi da je moguće postići bolji dogovor od onoga koji je isposlovao premijer David Cameron.
 Tusk  je rekao da bi eventualni odlazak Velike Britanije zauvijek promijenio Europsku uniju i to “na gore”, ali da će EU poštovati odluku britanskih građana kakva god bila.
 Dodao je da u postignutom dogovoru nije prekršeno ni jedno temeljno načelo EU-a.

Komentiraj

<
FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.