Turska traži svježi novac od EU-a za migrantsku krizu umjesto ranije isplate novca već predviđenog za nju i želi da se njezine potrebe s tim u vezi procjenjuju svake godine, rekao je u ponedjeljak turski premijer Ahmet Davutoglu, prenose agencije.

Europski čelnici kazali su na summitu u Bruxellesu prošli tjedan da su dogovorili “akcijski plan” s Turskom za migrante, a njemačka kancelarka Angela Merkel kazala je da se razgovaralo o iznosu od 3 milijarde eura.

No u razgovoru za tursku televiziju A Haber, dan nakon sastanka s Merkel u Istanbulu, Davutoglu je rekao da bi ta sredstva bila isplaćena iz pretpristupnog fonda IPA, što znači da je riječ o novcu koji je već otprije predviđen za Tursku kao kandidatsku zemlju, te istaknuo da Turska želi dodatni novac.

“Prijedlog o 3 milijarde eura iz IPA fonda više nije na stolu jer smo rekli da na to nećemo pristati”, rekao je.

“Kad je riječ o svježim sredstvima, govorimo o oko 3 milijarde eura u prvoj fazi. Ali iznos ne želimo fiksirati jer bi se potrebe mogle povećati i procjenu će trebati raditi svake godine”, prenosi Reuters.

Merkel je u nedjelju ponudila Turskoj potporu u ubrzavanju pristupnih pregovora s Europskom unijom u zamjenu za suradnju u zaustavljanju vala migranata i prihvaćanje onih koje Europa odbije.

Davutoglu je u ponedjeljak poručio da Turska nije “koncentracijski logor” i da odbija za stalno smjestiti na svojem teritoriju migrante koje EU ne želi, prenosi France Presse.

“Ne možemo prihvatiti dogovor koji bi se temeljio na sljedećem: ‘Dajte nam novac i oni ostaju u Turskoj’. Turska nije koncentracijski logor”, rekao je. “Rekao sam to Merkel. Nitko ne treba očekivati da Turska postane koncentracijski logor u kojem bi ostale sve izbjeglice”, dodao je.

Glede bespilotne letjelice koju je turski vojni zrakoplov srušio u turskom zračnom prostoru u blizini Sirije u petak, Davutoglu je rekao da je letjelica bila ruske proizvodnje ali da Moskva tvrdi da ne pripada njoj.

Letjelica je srušena nakon što je nastavila letjeti unatoč tri upozorenja, objavila je turska vojska.

Ruski zrakoplovi povrijedili su turski zračni prostor u dva navrata i Ankara je upozorila da će odgovoriti ako se to ponovi.

“Srušena bespilotna letjelica je ruske proizvodnje, ali Rusija nam je prijateljski kazala da ne pripada njoj”, rekao je.

Davutoglu je rekao da može pripadati sirijskim vladinim snagama, čiji je Rusija najveći opskrbljivač oružjem, sirijskim Kurdima ili nekim drugim skupinama.

Komentiraj

FOTO:GettyImages
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.