Potpredsjednik Europske komisije zadužen za euro i socijalni dijalog Valdis Dombrovskis potvrdio je u srijedu da su od grčkog premijera Aleksisa Ciprasa primilidva pisma s novim prijedlozima o kojima će se raspravljati na popodnevnoj telefonskoj konferenciji ministara financije eurozone.

“Mogu potvrditi da smo primili dva pisma, koje Komisija sada analizira”, rekao je Dombrovskis ne ulazeći u njihov sadržaj.

Dombrovskis je rekao da postoji mogućnost postizanja sporazuma s Grčkom do sljedećeg roka, 20. srpnja, kada treba Europskoj središnjoj banci vratiti 3,5 milijarde eura. Dodao je da eurozona, “neovisno o tome što će se dogoditi s Grčkom”, može izdržati.

Grčka je do utorka u ponoć propustila platiti 1,6 milijardi eura duga MMF-u, a istodobno joj je istekao program pomoći, u kojem je bila zadnjih pet godina.

Dombrovskis je rekao da će Komisija preporučiti zemljama EU-a da ne poduzimaju nikakve akcije protiv Grčke zbog neisplate duga.

 

  • Aleksis Cipras poslao dva pisma s novim prijedlozima rješenja krize
  • O njima će se raspravljati na popodnevnoj telefonskoj konferenciji ministara financije eurozone

 

 

Dombrovskis je rekao da se više ne može pregovarati o produljenju programa, koji je već istekao. Sada se mogu samo otvoriti pregovori o novom programu, a za to je potrebna prethodna suglasnost euroskupine.
Grčka je u utorak zatražila zaključivanje sporazuma s Europskim stabilizacijskm mehanizmom (ESM), trajnim fondom za pomoć zemljama eurozone u poteškoćama, u iznosu od oko 30 milijardi eura u sljedeće dvije godine te restrukturiranje svoga duga.

U ponoć je Grčkoj istekao rok za otplatu 1,6 milijardi eura duga MMF-u te je time postala prva razvijena zemlja u tehničkom bankrotu. No igra živaca se nastavlja, telefonske linije između Atene i Bruxellesa su užarene. Kako javlja Financial Times, grčki premijer Alexis Tsipras sinoć je međunarodnim kreditorima poslao dopis u kojem pristaje na gotovo sve njihove uvjete u zamjenu za novi paket financijske pomoći, prenosi HRT.

Jutros su grčke banke otvorile poslovnice samo za umirovljenike koji nemaju kreditne kartice; oni mogu podizati do 120 eura odjednom. Nastale su, naravno, neopisive gužve. Najavljen je sastanak ministara vanjskih poslova Belgije i Grčke u vezi s financijskom pomoći eurozone. Nakon zatvaranja banaka potpora vladi za referendum pala je s 57 na 46 posto, može se pročitati u grčkom tisku. Grčka se u ponoć svrstala uz Somaliju, Sudan i Zimbabve – zemlje koje trenutačno ne ispunjavaju svoje obveze prema MMF-u.

Ministri financija eurozone popodne će održati telefonsku sjednicu o Grčkoj, umjesto najavljenih prijepodnevnih konzultacija, jer je, prema još nepotvrđenim informacijama, grčki premijer poslao novo pismo u kojem navodno pristaje na posljednju ponudu vjerovnika, uz manje izmjene.

U međuvremenu je procurila informacija o novom Tsiprasovu pismu, u kojem on navodno izražava spremnost za prihvaćanje, uz određene preinake, posljednje ponude vjerovnika. Grčka kriza u srijedu je ušla u novu fazu, nakon što ta država nije platila ratu duga MMF-u od 1,6 milijardi eura.
Grčka je u ponoć propustila rok za otplatu 1,6 milijardi eura duga Međunarodnome monetarnom fondu (MMF). To je najveći neplaćeni iznos u povijesti tog fonda, a Grčka je noćas postala prva razvijena zemlja u tehničkom bankrotu. MMF je izvijestio da je Grčka zatražila produljenje roka, što će se razmotriti.

Strahovanja od grčkog neplaćanja dugova uznemirila su svjetska financijska tržišta zbog mogućnosti da će to dovesti do njezina izlaska iz eurozone. U Ateni su se jutros mogli vidjeti nepregledni redovi građana ispred banaka. Hoće li Grčka ostati u eurozoni – pokazat će nedjeljni referendum, na kojemu bi Grci trebali glasovati o mjerama štednje koje su preduvjet za daljnju financijsku pomoć zemlji. U glavnom grčkom gradu sinoć je održan skup potpore ostanku u eurozoni. Tisuće građana poručile su: Spas je u Europi!, piše HRT.

Komentiraj

FOTO:EPA
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.