Dodjelom nagrada i projekcijom pobjedničkih filmova u nedjelju navečer u zagrebačkom Kinu Studentskog centra zatvoren je međunarodni festival eksperimentalnog filma i videa – 25 FPS.

Za nagrade jedanaestog izdanja festivala natjecalo se 27 filmova, koji su u proteklih četiri dana prikazani u šest programa.

Najbolje filmove izabrao je Veliki žiri – belgijska autorica Anouk De Clercq, filmski programer Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti u Centru Pompidou u Parizu Jonathan Pouthier te filmski autor, kustos i restaurator pri Akademijinom filmskom arhivu u Los Angelesu Mark Toscano.

Prema festivalskim pravilima svaki od troje članova žirija dodijelio je svoj Grand prix.

Za Anouk Le Clercq to je bio njemački film “Lažna sila” Philipa Widmanna, priča o nemogućnosti razmjene iskustava. Prema obrazloženju Le Clercq je to ju je ostvarenje osvojilo kao “bezvremenski i prekrasno uravnoteženi film”.

Jonathan Pouthier odlučio se za film “Lelujave krošnje” američkog autora Ferna Silve, koji se bavi nizom povijesnih događaja važnih za današnji izgled Evergladesa u Floridi. Pouthier je objasnio kako je autor uspio pretvoriti “subjekt u enigmatičnu ekološku priču o ljudskom odnosu s izvanjskim svijetom i prirodom”.

Mark Toscano je Grand Prix dodijelio američkom filmu “Posebni dodaci” Jamesa N. Kienitz Wilkinsa, napomenuvši , među ostalim, da “film predano podriva naše viđenje toga što, kako pa čak i koga gledamo, stvarajući sofisticiranu, duhovitu i oštru kritiku”.

Jelena Pašić, Dragan Rubeša i Ante Jerić, članovi ovogodišnjeg žirija kritike, nagradili su film “Na rubu raja” Gerharda Tremla i Lea Calicea, s kojima su, prema obrazloženju, “krenuli u šetnju kroz pustinju koja povezuje nas gledatelje, sliku i ispovijesti živopisnih ljudi s ruba”.

Isti film najboljim je proglasila i festivalska publika.

Organizatori Festivala 25 FPS, istoimena Udruga za audio-vizualna istraživanja, dodijelila je nagradu Green DCP filmu “Kraj/The End”, Tomislava Šobana (na slici s Marinom Kožul).

U toj su konkurenciji bili svi hrvatski filmovi iz programa i njome se potiče daljnji život djela profesionalnom izradom DCP prikazivačkog formata.

Nakon Zagreba izbor filmova s ovogodišnjeg festivala prikazat će se u ponedjeljak i utorak u riječkom Art kinu Croatia.

U Rijeci će se prikazati i dokumentarni film “Slobodni radikali – Povijest eksperimentalnog filma”.

Komentiraj