Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ponovno je u utorak zanijekao da su vlasti te zemlje usuglasile mehanizam koordinacije oko vođenja pregovora s Europskom unijom, što je bio jedan od uvjeta da zemlja podnese zahtjev za članstvo u Uniji, ne prihvaćajući dokument koji je naknadno utvrdilo Vijeće ministara BiH.

“Ovako se, odlukom Vijeća ministara BiH, taj mehanizam pokušava nametnuti drugima”, rekao je Dodik na konferenciji za novinare nakon susreta s entitetskim koalicijskim partnerima iz Demokratskog narodnog saveza i Socijalističke partije.
Pritom je Dodik naveo da je nadležnost državnog Vijeća ministara BiH glede europskih integracija vrlo mala te da je za RS prihvatljiv samo mehanizam koordinacije koji je u istom tekstu prihvaćen na razini entitetskih vlada i Vijeća ministara BiH.
Prema studiji Europske unije, 73 posto nadležnosti za europski put ima Republika Srpska, FBiH nešto manje, dok je tek 11 posto nadležnosti na razini zajedničkih državnih institucija, pojasnio je Dodik.
“Problem je u tome što ljudi koji tamo navodno u ime Republike Srpske odlučuju, a nisu predstavnici Republike Srpske, zanemaruju tu činjenicu”, rekao je Dodik novinarma.
Pozvao je entitetske predstavnike u institucijama vlasti BiH koji dolaze iz stranaka okupljenih oko Srpske demokratske stranke (SDS) da poštuju odluke institucija RS-a te opetovao da mehanizam koordinacije kao proces ne može opstati ako isti tekst nije na isti način prihvaćen na svim razinama vlasti.
Dodik je najavio da će se održati posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj će se razmatrati odluka o koordinaciji procesa europskih integracija u BiH.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.